Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopplag för sjukvården får hård kritik

Plånboken ska inte få styra var det genomgående argumentet när vårdminister Ylva Johansson tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet på torsdagen presenterade förslaget till stopplag inom sjukvården.

Annons
Privata sjukhus och primärvården berörs inte. De nya reglerna gäller endast sjukhus som läggs ut på entreprenad av landstingen.
Entreprenörerna ska, när det gamla avtalet löper ut, inte samtidigt kunna ta emot vanliga patienter och patienter som betalar via en privat sjukförsäkring.
Från år 2011 måste de också ha ändrat i sina bolagsordningar så att det blir förbud mot att dela ut vinst till ägarna.
 Inga orimliga hinder, sade Ylva Johansson.

Övergångsregler
Hon tror inte att de bolag som finns i dag behöver få några svårigheter med att leva upp till dem.
 Det är generösa övergångsregler, säger hon.
Från Capio, som driver S:t Görans sjukhus och Lundby sjukhus på entreprenad, är kritiken hård.
På S:t Görans är två procent försäkringspatienter, huvudsakligen elitidrottsmän. På Lundby är 45 procent privata, oftast är det företag som betalat försäkringarna. Avtalen löper ut december 2006 respektive augusti 2008.
 Alla patienter ges vård på lika villkor. Vår personal vet inte vem som betalar notan, säger Ann-Sofi Lodin, affärsområdeschef för Capio Sjukvård Norden.
Den nya lagen kommer inte att stoppa utan tvärtom skapa gräddfiler i vården, anser hon.
 Behovet finns kvar och tjänsterna kommer då att köpas av helt privata enheter. Då får vi en segregering, säger hon.

Fortsätter ändå
Capio räknar med att kunna fortsätta driva S:t Göran vidare som tidigare, Lundby däremot kan behöva säga upp personal om det blir ett förlängt avtal.
Men efter 2011 är det stopp om inte lagen ändras. Capio säger nej till att ändra i bolagsordningen.
Även Vårdförbundets ordförande Eva Fernvall är kritisk och anser att förslaget riskerar att motverka nya lösningar inom vården.
 Det är trist att man inte lyssnat mer på remissinstanserna. Förslaget kommer att leda till att färre nya företag vill etablera sig inom vårdsektorn, skriver hon i en kommentar.
Ylva Johansson håller med om att den verksamhet som bedrivs i dag fungerar bra. Syftet med lagen är att förhindra framtida gräddfiler i vården. Hon tycker det är fel att kalla det för stopplag. Det är en reglering, en ideologisk markering, säger hon.
Före sommaren ska justitieminister Tomas Bodström presentera ett förslag till ny lag som ska underlätta för företag med "begränsad vinstutdelning".
De borgerliga har redan tidigare lovat att riva upp lagen om det blir ett maktskifte 2006.
"En kall han läggs över vårdsektorn", skriver den borgerliga alliansen i ett pressmeddelande.
De anser att "vänsterkartellens stopplag" innebär ett systemskifte inom vården, som går ut över förnyelse, patienterna och personalen.

Mer läsning

Annons