Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor brist på skolledare i framtiden

/
  • Tomas Berglund, utbildningschef på Mittuniversitetet, har på uppdrag av Skolverket startat en ny rektorsutbildning i höst, bland annat för att möta bristen på rektorer ute på skolorna.

Det är brist på rektorer i länets skolor.
Inom tio år går mer än hälften av dem i pension.
– Den höga arbetsbelastningen och låga lönen gör det svårt att locka nya skolledare, säger fackets Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Annons

42 procent av alla rektorer och skolledare i Sverige går i pension de närmaste tio åren. Läget är mest akut i Västernorrlands län där 56 procent blir för gamla för att jobba.

Samtidigt har skolorna också problem med att behålla de rektorer som inte är i pensionsåldern. I en enkät som Lärarförbundet gjorde förra året svarade nästan hälften av skolledarna att de allvarligt har övervägt att lämna yrket.

– Det är ett krävande jobb med mycket ansvar. Många mäktar inte med uppdraget, säger Charlotte Gavelin Rydman, nationell ordförande för Lärarförbundets skolledare.

Rektorsbytena duggar tätt på många skolor. En utvärdering av rektorsutbildningarna i olika delar av landet, som utbildar rektorer samtidigt som de arbetar ute på skolorna, visar att en tredjedel av deltagarna hoppade av sina rektorstjänster under utbildningens gång.

– Det höga tempot på jobbet samtidigt som de utbildar sig gör det till ett mission impossible, säger Charlotte Gavelin Rydman.

Mittuniversitetet är ett av sex lärosäten i landet som nu till hösten fått i uppdrag av Skolverket att starta nya rektorsutbildningar för den kommande sexårsperioden. De nya utbildningarna ska förhoppningsvis göra det lättare att klara rekryteringen av skolledare inför de stora pensionsavgångarna.

På Mittuniversitetet har man gjort om utbildningen i samarbete med skolornas huvudmän och skolledarna, för att anpassa den bättre efter deras behov.

– 42 personer från Västernorrland, region Jämtland och Gävleborg har börjat utbildningen hos oss i höst, säger Tomas Berglund, utbildningschef på Mittuniversitetets rektorsprogram.

Mer läsning

Annons