Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor vapensamling under klubban

Annons
Hundratals pistoler och gevär auktionerades bort på söndagen när delar av landets största privata samling gick under klubban. Enligt vapenexperten Anders Lindström, som ansvarar för värderingen, slutade söndagens försäljning på närmare 4 miljoner kronor.
När vapensamlare Bengt Ericsson avled i höstas fann polisen en bunker i källaren i hans hem i Sollentuna. Där fanns 2 300 pistoler och gevär. Det visade sig vara en av Europas största privata samlingar. Eftersom det inte fanns några släktingar som kunde ärva övertog Allmänna arvsfonden samlingen.
På söndagen auktionerades de mest värdefulla, drygt 900 av vapnen, ut på Stockholms Auktionsverk. Merparten av dessa var pistoler från 1900-talets första hälft med utrop på ett par tusen kronor. Ett av undantagen är en tysk automatpistol från slutet av 1800-talet av märket Borchardt som ropades ut för 50 000 kronor. Den såldes för 80 000 kronor.
Den största överraskningen blev priset på en tysk halvautomatisk Walther som ropades ut för 12 000 kronor men gick för 80 000 kronor. På måndagen auktioneras återstående vapen ut.

Mer läsning

Annons