Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Störande tunnelbygge med miljökrav

Annons
Förhandlingarna om vad staten ska betala för nedläggningen av den andra Barsebäcksreaktorn ser inte ut att bli klara i tid. Målet för förhandlingarna har varit att de skulle vara till det formella stängningsdatumet 31 maj.
 Vi har ingen ny tidsplan men jag är inte så optimistisk. Det finns en möjlighet att vi når i mål i morgon (måndag) men det ska mycket till för att vi ska klara det, säger Yvonne Gustafsson, statens representant i förhandlingarna, till TT.
Statens kostnad då den första Barsebäcksreaktorn stängdes landade på 5,9 miljarder kronor.
Ett gisslandrama pågick under större delen av söndagen på Blekingesjukhuset i Karlskrona, där en man hotade att tända eld på sig och sin son i 15-årsåldern. Bakgrunden är ett avvisningsbeslut.
Pojken vårdas sedan en tid på sjukhuset på grund av psykiska besvär. Det var personalen som slog larm om att pappan visat upp en flaska med vad som kan vara brännbar vätska och hotat att tända eld. Sedan polisen kommit till platsen visade han sig också i ett fönster med en tändare och två flaskor med någon gulaktig vätska.
Hela byggnaden har utrymts.
Förre koncernchefen för Telia, Marianne Nivert, valdes på söndagen till ny ordförande för Rädda Barnen.
Hon ersätter Annika Åhnberg som vid årsmötet på söndagen lämnade sitt uppdrag.
Marianne Nivert är stolt över det nya uppdraget.
 Det är ett ansvarsfullt uppdrag och jag känner ödmjukhet inför en så stor uppgift. Jag kan inte tänka mig en viktigare uppgift än att få bidra i arbetet med att ändra på barnens livsvillkor, säger hon till TT.
Marianne Nivert har i många år varit engagerad i Rädda Barnen. Hon har varit medlem i över 20 år.
Från onsdag den 1 juni gäller rökförbud på svenska serveringar. Förbudet gäller inomhus på platser där mat eller dryck säljs och serveras.
En Temostudie visar att åtta av tio tänker gå ut lika ofta som i dag, och nästan två av tio tror att de kommer att gå ut oftare.
Ändå intar landets krögare en avvaktande inställning. Ytterst få har ännu bestämt om de ska satsa på rökrum som är tillåtna även efter stoppet så länge ingen äter eller dricker där.
Hotell- och restaurangfacket har i många år drivit krav på en rökfri arbetsmiljö för sin personal.
Sju av tio svenskar uppger efter tsunamin att de givit pengar till frivilligt bistånd senaste året.
Ett uppsving som Sida hoppas ska slå igenom även på andra områden.
Förra året var det knappt fyra av tio svenskar som uppgav att man skänkt pengar senaste året.
När Sida nu låtit Statistiska centralbyrån (SCB) undersöka svenskarnas givmildhet efter tsunamin märks ett klart uppsving: sju av tio säger sig alltså ha givit pengar senaste året.
En ny utvärdering av svenskarnas inställning till bistånd genomförs i november.
Ett segelflygplan störtade vid halv elva på söndagsförmiddagen vid Malå flygplats i Västerbotten.
Piloten, en man i 50-årsåldern, omkom.
Larmet kom in till SOS Alarm i Skellefteå klockan 10.36. Ett vittne som befann sig på flygplatsen, som ligger utanför Malå omkring 14 mil nordväst om Skellefteå, hade sett flygplanet störta ner i skogen en bit från flygplatsen.
Räddningstjänst, ambulans och en ambulanshelikopter skickades till platsen. Dessa kunde dock bara konstatera att piloten, som enligt uppgift var den enda personen ombord, hade omkommit.
Priset på utsläppsrätter har tagit ett skutt uppåt den senaste tiden.
Priset på en utsläppsrätt låg under början av året runt 67 euro. När handeln efter några månader började omfatta större volymer mer än fördubblades priset till 1516 euro.
I fredags var priset ett tag uppe på över 20 euro.
Vad den senaste uppgången i priserna på utsläppsrätter beror på är svårbedömt. Marknaden är ny och det finns därmed ingen historik som gör det möjligt att koppla ihop priserna med bakomliggande faktorer.
Den finländska papperskonflikten går i veckan in i ett tuffare skede.
Parterna är långt ifrån varandra.
Sedan i onsdags vägrar pappersarbetarna jobba övertid på de finskägda pappersbruken i Sverige.
På onsdag skärps tonen ytterligare när Pappers också blockerar allt arbete utfört av utomstående firmor som Pappers medlemmar skulle ha gjort på övertid.
På torsdag följer sympatiåtgärder från svenska fackförbund. Övertidsblockaden har hittills lett till några mindre stopp i pappersmaskiner, men inga allvarligare störningar.
Det kan bli Statistiska centralbyrån som avgör om det blir en sänkning av räntan i sommar.
SCB:s siffror för första kvartalets BNP den 8 juni kan bli avgörande för om Riksbanken ska våga sänka räntan två veckor senare.
Men de senaste månaderna har konjunkturdata blivit allt dystrare och flera av storbankerna har spått att BNP-tillväxten dämpas.
Blir avmattningen verklighet ökar sannolikheten för en räntesänkning rejält. Riksbankens reporänta styr de rörliga boräntorna.
En man hittades natten till söndagen mördad i en fastighet i Örebro. En man i 35-årsåldern anhölls på söndagsmorgonen misstänkt för dådet.
Räddningstjänsten larmades vid ett-tiden på natten och polisen kunde snabbt konstatera att mannen hade en skada på halsen och att han blivit mördad.
Var brottet ägt rum är oklart. I fastigheten finns förutom en lunchrestaurang flera smålägenheter för korttidsboende.
Tidigt på söndagsmorgonen hämtades en man in till förhör hos polisen. Efter förhöret beslöt åklagare att anhålla mannen som misstänkt för mordet.
Svenska folket lägger allt mer av sina pengar på att betala för telefonen, mobilen, tv och internet.
På bara ett år har kostnaden ökat med över 1 000 kronor om året, visar SCB:s kommande rapport om hushållens ekonomi.
Traditionellt är det hyran, maten och bilen som är de tyngsta utgifterna men en allt större del av hushållspengarna går till kommunikationskostnader.
Under 2004 lade ett genomsnittligt hushåll sammanlagt 6 000 kronor bara på mobilen och den fasta telefonen, visar SCB:s statistik.
Förtroendet för regeringen var i april och maj det lägsta under hela 2000-talet.
47 procent av de tillfrågade i en Skop-undersökning anser att regeringen gör ett dåligt jobb. Det är två procentenheter mer än vid den föregående mätningen och det sämsta betyget för regeringen på flera år.
41 procent tror att en borgerlig regering skulle göra ett bättre jobb, en oförändrad siffra jämfört med förra mätningen.
Skop har intervjuat 1 100 personer mellan 18 och 84 år mellan den 28 april och den 17 maj.
Enligt en färsk undersökning från TNS Gallup, beställd av Nokia, betyder storlek, form och färg mer än alla möjliga andra finesser en mobiltelefon numera är utrustad med. Tusen svenskar, och lika många danskar och norrmän, har intervjuats om vad som är viktigt inför valet av ny mobil.
83 procent av de svenska ungdomarna i undersökningen säger att storleken har stor betydelse. 42 procent av svenskarna säger också att färg och form har stor betydelse inför valet av ny mobil.
Först därefter börjar det bli intressant med funktionerna hos telefonen.
Kiran Mazumdar Shaw är vd för Indiens största bioteknikbolag och landets rikaste kvinna.
Nu har hon kommit till Sverige för att hitta lämpliga samarbetspartners. Det kan gälla just kliniska tester, forskning eller utveckling, och utbytet ska ske från båda håll.
Hon kommer under sina två dagar i Sverige att träffa ett 20-tal svenska företag.
 Vårt intresse har länge varit helt riktat mot USA, men Sverige har ett gott anseende i forskningskretsar och vi tror att vi kan hitta bra samarbetspartners här, säger Kiran Mazumdar Shaw.
Det kommer att bullra, damma och vibrera i flera år. Trafiken stängs av och ledningar för vatten, el och telefon kan skadas. Ändå råder hårda miljökrav för Citytunneln i Malmö, ett tiomiljardersbygge fram till 2011.
Skandalen på Hallandsåsen 1997 har påverkat. Då läckte tätningsmedel ut och förgiftade tunnelarbetare, fiskar och kor. Något liknande händer inte nu, försäkrar Citytunnelns miljökontrollant Björn Gillberg. Geologin är annorlunda och trycket från grundvattnet betydligt lägre i Malmö. Tätningen görs främst med cement.

Mer läsning

Annons