Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbrand i centrala Kristianstad gjorde 14 hemlösa

Nästan ett helt kvarter i centrala Kristianstad förstördes av en brand natten till måndagen. Ännu sent på eftermiddagen ville räddningstjänsten inte säga att den hade elden under kontroll.
Ingen människa har skadats, men 14 är hemlösa efter eldsvådan.

Annons
Kvarteret vid Lilla Torg består av ett minst 100 år gammalt så kallat patricierhus, som blivit tillbyggt i olika omgångar. Fastigheten är i det närmaste totalförstörd.
 Det har varit ett mycket besvärligt släckningsarbete, säger räddningstjänstens informationsbefäl Torgny Ekholm till TT.
Under måndagen beställdes en grävskopa för att man skulle kunna riva visa delar av fastigheten för att komma åt brandhärdarna.
 Vi har inte kunnat skicka in rökdykare. Det är livsfarligt med tanke på rasrisken, säger Torgny Ekholm.

Utbrända bostäder
Vindsvåningen, som inrymde bostäder, är mycket svårt brandskadad, medan resten av huset har omfattande vatten- och rökskador. De sju bostadslägenheterna i fastigheten är helt utbrända, medan flera butiker i bottenvåningen har fått stora skador på lager och inredning.
 Vi sätter oss ned och går igenom läget med var och en. Till privatpersonerna betalar vi ut en del pengar direkt så att de åtminstone kan skaffa sig det allra nödvändigaste, säger skadechef Christer Johansson vid Länsförsäkringar i Kristianstad, som försäkrat fastigheten.
Ännu är det för tidigt att beräkna värdet av det brunna, men det kommer att handla om mångmiljonbelopp.

Fortsatt släckning
De 14 personer som blev hemlösa fick redan under natten till måndagen tillfälligt boende genom polisens och socialförvaltningens försorg.
Vid 17-tiden på måndagseftermiddagen räknade Torgny Ekholm med att släckningsarbetet skulle pågå långt in på natten mot tisdagen. Ett 40-tal brandmän från flera olika brandkårer i nordöstra Skåne arbetade under måndagen med släckningen.
Ett stort område kring fastigheten är avspärrat. Det fick till följd att flera affärer tvingades hålla stängt på måndagen.
De personer som fanns i den lägenhet där branden började ringde själva efter räddningstjänsten. De två yngre männen hördes av polisen under måndagen.

Mer läsning

Annons