Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormig bolagsstämma för Skandia

Torsdagskvällens Skandiastämma blev som väntat en stormig historia.
Många arga aktieägare ville ta chansen att föra fram sin kritik mot styrelsen.

Annons
Redan när dagordningen skulle fastställas ville flera aktieägare tidigarelägga den mest infekterade punkten, nämligen den om styrelsens förslag om förlikning med Lars Ramqvist. Det blev en utdragen diskussion innan styrelsens förslag till dagordning en dryg timme in på stämman slutligen kunde fastställas.
Beslutet om förlikning med Ramqvist skulle enligt planerna fattas sent under stämman. Eftersom en majoritet av storägarna stödjer styrelsens förslag väntades det gå igenom trots de högljudda protesterna från många av de mindre ägarna.
Tidigare under dagen meddelade Skandia att styrelsen har reviderat sin policy för ersättning utöver baslönen till alla anställda inom koncernen. Bolaget inför dels en ny kort- och långsiktig rörlig lönekomponent för ledande befattningshavare, dels ett resultatandelssystem för merparten av bolagets medarbetare i Sverige, enligt ett pressmeddelande.
Den rörliga lönedelen för Skandias chefer består av en kortsiktig och en långsiktig lönedel. Den korta lönekomponenten mäts mot de finansiella mål för respektive enhet som lagts fast av styrelsen och den långsiktiga mäts mot resultatmålet för hela koncernen. Båda programmen har ett tak på 30 procent av respektive medarbetares baslön.
Dessutom återinförs den tidigare vinstandelsstiftelsen Skandianen för Skandias personal i Sverige. Den ersätter det nu avslutade optionsprogrammet.
Resultatandelssystemet är relaterat till resultatet i den svenska verksamheten och kan ge en heltidsanställd på årsbasis maximalt 25 000 kronor.
Samtidigt meddelar styrelsen att vd Hans-Erik Anderssons lön i år sätts till 6 miljoner kronor utan någon rörliga lönedel. Det är samma lön som 2004.

Mer läsning

Annons