Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort jubileumsår för Boda Borg

/

När Boda Borg öppnade för säsongen i onsdags gick företaget samtidigt in i sitt 20-årsjubileum.
Ett jubileumsår som Boda Borg kröner i sommar med sin första anläggning i USA.
– Om man gillar det lika bra där som i Sverige, så finns nog inga begränsningar, säger Katarina Ödmark, vd för Boda Borg i Torpshammar.

Annons

Boda Borg skulle kunna beskrivas som Sveriges mest framgångsrika arbetslöshetsprojekt. Allt startade inom ramen för ALU (Arbetslivsutveckling) – krisårens viktigaste arbetsmarknadsåtgärd under 1990-talet.

Katarina Ödmark gick in som projektledare för en grupp med en handfull personer med huvuduppgiften att skapa arbetstillfällen på landsbygden.

– När vi startade så gjorde vi det bara för vår skull. Att vi skulle få egna arbetstillfällen, säger hon.

Historien ville annorlunda. Gruppen lärde känna varandra, gjorde studiebesök, intervjuade företagare och letade lokaler.

– Så på en fikarast satt vi och pratade om tv-spel, som jag och en kollega (Ove Walther) precis köpt till våra barn. Jag var väldigt skeptisk och tyckte det var onyttigt att sitta framför tv:n så länge som mina barn gjorde. Samtidigt tyckte vi att det var spännande. I Mario Bros går man ju in i olika världar, löser uppgifter och använder lönnvägar. Så vi tänkte, tänk om man kunde bygga upp det här på riktigt, säger Katarina Ödmark.

Så blev det. Snart kommer en medarbetare från Torpshammar att åka över till USA för att hjälpa till med uppbyggnaden av Boda Borg i storstaden Boston.

På vägen har det också skett ett ägarbyte. 2008 köpte amerikanen David Spigner bolaget och bildade Boda Borg Corporation, med dotterbolaget Boda Borg Europe. Anläggningen i Torpshammar, där Katarina Ödmark är vd, drivs som franchise.

Hur kom det sig att David Spigner kom in i det här?

– Han var på semester i Sverige och besökte Boda Borg i Oxelösund. Han blev helt förälskad i konceptet och vi var i det läget då att vi ville sälja, och så blev det.

... och då ni blev ekonomiskt oberoende?

– Nej, det blev vi verkligen inte. Men de övriga delägarna kunde göra det de ville fortsätta göra och jag blev kvar här.

Förutom 20-årsjubileet firar Boda Borg även ett 100-årsjubileum i Torpshammar i år. Det är byggnaden som ligger ovanför själva huvudbyggnaden, med restaurangen, som blir seklet jämnt.

Hur känns det på det hela taget?

– Där vi står i dag känns helt otroligt, säger Katarina Ödmark.

Mer läsning

Annons