Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk i Finland ett faktum

Det blir strejk inom pappersindustrin i Finland.
Medlarna gav upp sina försök att lösa konflikten under lördagen.
Strejken innebär också att de sympatiåtgärder svenska Pappers varslat om träder i kraft.

Annons
Riksförlikningsmannen Juhani Salonius gav upp. Han såg inga möjligheter att fortsätta medla. Parterna står fortfarande milslångt i från varandra.
Nu stoppas den för Finland så viktiga industrin med början klockan 20 på söndagskvällen.
Då släcks först de processkänsliga cellulosa- och kemifabrikerna ned. Strejken utvidgas senare under natten till måndagen till pappers- och kartongfabrikerna och senare på måndagsmorgonen stoppas övriga funktioner.
Även om strejken är tidsbegränsad till tre dagar slår den hårt eftersom den totalt lamslår hela pappersindustrin.

Sämre semesterregler
Finländska Pappersförbundet slåss för att få behålla sitt kollektivavtal och vägrar acceptera de försämringar som de hävdar det nya förslaget innebär med bland annat två nya karensdagar och sämre arbetstids- och semesterregler.
Arbetsgivarna hävdar å sin sida att det måste till förändringar för att klara den mördande konkurrensen från andra pappersproducenter som till exempel Sverige.
Fackförbundet Pappers i Sverige har engagerat sig hårt i sina finländska kollegors konflikt. Att strejken nu är ett faktum efter beskedet från Finland på lördagseftermiddagen betyder också att de svenska sympatiåtgärderna nu utlöses.
Det är omkring 6 300 svenska pappersarbetare som omfattas av de övertidsblockader som Pappers tidigare varslat om.

Svenska sympatiåtgärder
Redan den 7 april inledde Pappers den första sympatiåtgärden. Den innebär att Pappers medlemmar i Sverige inte befattar sig med sådan produktion som normalt skulle utföras i Finland.
Steg nummer två är den övertidsblockad som Pappers genomför mellan den 16 och 18 maj, just under de finländska strejkdagarna. Den övertidsblockaden gäller Stora Ensos tio bruk i Sverige.
Pappers har även varslat om ett tredje steg, en veckolång övertidsblockad vid ytterligare sex finskägda pappersbruk i Sverige. Den inleds den 25 maj.
De finländska arbetsgivarna sitter inte heller med armarna i kors. Tredagarsstrejken har de mött upp med två veckor lång lockout, som startar just när strejken slutar den 18 maj.
Under lördagen var det till exempel omöjligt för parterna att enas om bland annat företagens rätt att anlita utomstående arbetskraft.
Enligt finländska nyhetsbyrån FNB ska dock förhandlingarna återupptas på tisdag förmiddag.

Mer läsning

Annons