Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömmingsmuseet börjar ta form

Det har jäst länge bland fiskarbefolkningen i Tynderö och på Åstön. Det är hög tid att samla minnena av den livsnödvändiga förutsättning för en dräglig överlevnad som heter strömming, alldeles särskilt surströmming. Det konstaterade Sven Jansson och andra i Åstöns museinämnd för ett par år sedan, och nu pågår arbetet med att inreda strömmingsmuseet i Skeppshamn.

Annons
Museibyggnaden i sig är ett historiskt minnesmärke, den gamla sjöboden nedanför fiskarstugan där familjen Rosth bodde ända in mot mitten av förra seklet. Idag är sjöboden av landhöjningen förflyttad upp på torra land. När den byggdes kunde fiskebåten ros in under golvplankorna i boden för en trygg hamnplats.
Det projekt med upprustning av sjöboden som just avslutats innebär att den kan anpassas som utställningslokal. En del saker som skänkts av ättlingar till fiskarfamiljer finns på plats och mer är på väg.
Burkmaskinen
En av de dyrgripar Sven Jansson väntar på är den revolutionerande burkningsmaskinen som Oskar Söderström köpte begagnad för att höja kapaciteten vid inläggningen av surströmmingen. Sonen Jan som driver företaget framgångsrikt numera lär ha en och annan berättelse om all den möda som ägnades för att trimma in maskinen som inte var konstruerad för den uppgift den fick ute i salteriet på Tynderö.
Det är fantastiskt roligt att Oskar och sedan Jan bevarat så mycket av den gamla utrustningen i akt och mening att kanske kunna visa den i ett sådant här sammanhang, säger Sven Jansson.
Förutom burkmaskinen finns ett gigantiskt jäskar av trä som ska få en framskjuten plats i sjöboden.
Det finns otroligt mycket att hämta ute i gamla uthus och bodar i bygden, saker som haft en funktion i strömmingsfisket. Men Sven Jansson betonar att det inte är mängden föremål som är det viktiga, utan den pedagogiska överblicken. Det kommer inte att bli ett överbelamrat museum, betonar han.
Upplevelserum
Utformningen ska vara en estetisk upplevelse också, när det står färdigt. Därför blir ljussättning och dekordetaljer viktiga. Exempelvis en belyst mobil bestående av små fiskar i keramik mot en stor fotofond av ett brusande hav.
När tankarna på att låta sjöboden bli något mer än bara en gammal sjöbod tagit form så har den gamla ingångsrampen ersatts med en handikappanpassad ramp som ger rörelsehindrade en bra möjlighet att besöka museet.
Den anpassningen var en förutsättning för det EU-stöd man tilldelats för att göra Skeppshamn med publikt. Intill den gamla boden står numera också en liten timrad byggnad, närmast en koja, där broschyrmateriel och annat ska finnas tillgängligt.

Mer läsning

Annons