Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenters ekonomi fråga på ministermöte

Det räcker inte med att de europeiska universiteten harmoniserar sina utbildningssystem. Ska studenterna kunna plugga utomlands måste de också ha drägliga ekonomiska villkor, tycker utbildningsminister Leif Pagrotsky.

Annons
Sverige kommer att driva de studiesociala frågorna vid det stora utbildningsministermötet som hålls i norska Bergen i maj.
 Vi ska försöka flytta fram positionerna vad gäller ökad rörlighet i Europa. Jag ser det som en viktig svensk uppgift att gå vidare från att ha öppnat lärosätena, gjort det möjligt att studera utomlands, till att ungdomar och andra kan finansiera sina studier. Studiemedel ska inte bara gälla i det egna hemlandet utan också kunna tas med när man läser i ett annat land, till exempel i Sverige, säger Leif Pagrotsky.

Inget studiestöd
Sverige ligger bland de främsta vad gäller ekonomiskt stöd, med goda möjligheter att ta med sig studiestödet utomlands. Men bland de 40 länder som deltar i samarbetet kring högre utbildning och forskning är variationen stor. Det finns länder som har studiestöd som endast kan nyttjas i hemlandet och det finns länder som har ytterst begränsade eller inte några studiestöd alls.
Även kvalitetsfrågor blir en svensk fråga att driva, säger Pagrotsky.
 När svenska ungdomar funderar på att läsa i andra länder är det viktigt att de har en bra bild av utbildningens kvalitet. Det är nödvändig information för att jag ska våga rekommendera unga människor att satsa så hårt som det innebär att vara borta ett år.
Det ska vara \"bra konsumentupplysning\" utan att granskningen för den skull övertas av ett överstatligt kontrollorgan, anser Pagrotsky.

Ingen debatt
Den svenska hållningen inför Bergen-mötet var en av frågorna Pagrotsky fick vid en konferens för högskole- och universitetsrepresentanter i Saltsjöbaden i veckan.
I all tysthet pågår nämligen ett omfattande arbete, Bolognaprocessen kallad, vid de svenska liksom de andra europeiska lärosätena med att anpassa utbildningarna till en mer enhetlig modell. Jämförbara utbildningsnivåer och betyg ska göra det enklare att bedöma utländska studiemeriter. Trots att anpassningen kommer att påverka så gott som alla studenter väcker den inte mycket debatt, vilket Pagrotsky efterlyser.
 Våra lärosäten debatterar intensivt och ständigt allt möjligt, men de gör det ganska internt. Att den här viktiga processen är så okänd är ett tecken på att debatten på universiteten är instängd, säger han.
Å andra sidan väntar högskolorna och universiteten spänt på regeringens högskoleproposition, som bland annat ska ge en rad detaljsvar om den svenska Bologna-anpassningen. Men några förhandsbesked hade Pagrotsky inte att ge, med hänvisning till förhandlingarna med stödpartierna.

Mer läsning

Annons