Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentupplopp i Etiopien

Storbritannien lägger förslaget till ny EU-konstitution på is, i väntan på tecken på att den mot förmodan har ett fortsatt liv. Britternas besked kan vara slutet för konstitutionen, efter fransmännens och holländarnas nej. Det kan skapa nya spänningar inom EU. Sammanstötningar mellan student, polis och militär i Etiopiens huvudstad Addis Abeba på måndagen väckte minnen av student-massakern år 2001 till liv.

Annons
 Det skulle enligt vår mening inte vara förnuftigt att fastställa datum för en andra debatt om lagstiftningen om en folkomröstning (om konstitutionen), sade utrikesminister Jack Straw i ett tal i det brittiska parlamentets underhus.
Han hänvisade till att det inte är klart vad som händer med konstitutionen efter de båda nejen i Frankrike och Nederländerna.
Planen var annars att parlamentet snart skulle behandla lagförslaget om den, med efterföljande folkomröstning planerad till tidigt nästa år.
Nu får det bero på obestämd tid, men Straw tillade att den brittiska regeringen är redo att när som helst starta om, ifall läget skulle förändras.
Statsminister Göran Persson sade till TT att britternas agerande kan vara ett sätt att pressa fram svar från Frankrike och Nederländerna vad de vill göra.
Men den brittiska regeringens beslut kan också få efterföljare, kanske Danmark och Irland som också har planerat folkomröstningar, bedömer Persson.
Sverige bör fortsätta processen med att ratificera konstitutionen tillsvidare. Men om det vid EU-toppmötet i Bryssel 1617 juni föreslås att konstitutionen ska skrivas om, då är det kört för Sverige, menar Persson.
 Om man vill omförhandla fördraget, då är det meningslöst att fortsätta vår process, sade Persson.
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sade efter det brittiska beskedet att Storbritannien ännu inte har sagt, och inte heller något annat medlemsland, att de vill sätta definitivt P för ratificeringen.
 De indikationer jag har från alla medlemsstater, inklusive Storbritannien, är att de vill diskutera frågan på toppmötet, sade Barroso.
Universitetet i Addis Abeba, där mer än 40 människor dödades under upploppen 2001, var återigen skådeplats för våldsamheter. Hundratals studenter uppges ha gripits och fraktats bort av etiopisk polis. Studenterna bröt mot demonstrationsförbudet som råder i huvudstaden och skanderade slagord riktade mot premiärminister Meles Zenawi.
Journalister jagades bort av polis och militär som senare omringade delar av universitetsområdet. Demonstranterna svarade med stenkastning och polisen fattade beslutet att gripa hundratals oppositionella studenter med hjälp av militära säkerhetsstyrkor.
Protesterna har sin förklaring i det nationella valet den 15 maj som oppositionen menar manipulerades av premiärminister Zenawi och hans parti, EPRDF, som haft makten i Etiopien i 14 år.
De preliminära valresultaten gav EPRDF 321 av parlamentets 547 platser, ett utfall som oppositionen inte accepterar. I Addis Abeba är oppositionen stark men EPRDF ska enligt det preliminära resultatet ha tagit en klar seger på landsbygden och därmed kunnat vinna valet.
Anklagelser om valfusk har inkommit mot 15 000 vallokaler. En utredning pågår och det slutgiltiga valresultatet väntas offentliggöras den 8 juli.
Enligt uppgifter till AFP ska manifestationerna ha tagit fart när åtta studenter, som sades planera en större manifestation, greps sent i söndags. Manifestation skulle vara till förmån för CUD, som är det största oppositionspartiet.
CUD å sin sida tog på måndagen avstånd från protesterna.

Mer läsning

Annons