Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svältkrisen i Niger visar dilemmat med bistånd

Trots flera FN-appeller tog det över ett halvår innan katastrofbiståndet till hungerdrabbade barn i Niger kom. För många svältande kommer hjälpen kanske för sent.

Annons
Ifall omvärlden hade lyssnat till ropen om hjälp till Niger i november hade det kostat 1 dollar, knappt åtta kronor, om dagen att förebygga undernäring för varje barn.
Nu, när undernäringen lett till svältkatastrof, blir kostnaden i stället 80 dollar per barn.
 Hjälpbehoven skjuter i höjden när det handlar om att rädda liv, säger Gian Carlo Cirri, representant för FN:s matbiståndsprogram WFP i Nigers huvudstad Niamey, till Reuters.
 Det tråkiga är att vi hade en förebyggande strategi i god tid, men vi fick ingen chans att genomföra den.

För döva öron
Först nu, drygt ett halvår efter den första FN-appellen, börjar hjälp komma in från bland andra Sverige, Frankrike, Storbritannien, Kanada och Marocko. På torsdagen flögs tonvis med socker, olja och säd in med stöd av franska företag.
 Det är först de senaste dagarna som ordentliga bidrag kommer in, sedan tv-kamerorna fört bilder på svältande barn in i folks hem, säger Toby Porter på brittiska Rädda barnen till The Guardian.
Västafrika drabbades i fjol av gräshoppor. Niger fick därtill svår torka. Dessutom har landets regering försökt sopa hungersnöden under mattan.
Biståndsorganisationen Oxfam säger att 3,6 miljoner människor, varav en miljon barn, nu riskerar att hungra om inte mer hjälp kommer.

Mest glömt
För två månader sedan kallade Jan Egeland, chef för FN:s katastrofbiståndsorgan Ocha, Niger "det glömda och förbisedda landet nummer ett i världen".
Sverige är ett av få länder som hittills gett bistånd till Niger dels fem miljoner kronor direkt, till stöd för jordbrukare, dels tio miljoner via WFP.
 Sverige försöker ge till alla FN-appeller, säger Alf Eliasson, programhandläggare på Sidas avdelning för humanitärt bistånd.
 Vi gav fem miljoner kronor till Västafrika i december, efter problemen med insekterna. Det innefattade även Niger.
 Men sedan växte problemen med torkan. När vi gav pengar efter FN:s appell i maj var det visserligen sent, men i alla fall före de flesta andra. Långsiktigt är det demokrati och utveckling som behövs i Niger.

Mer läsning

Annons