Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar på tal om vägbidrag

Mikael Näslund, ordförande för Älvåsenvägarnas samfällighet, tycker inte synd om vägföreningarnas delägare.
— Vi som är delägare i samfällighetsvägarna betalar mycket högre avgifter till våra föreningar än man gör inom tätorterna.

Annons
En husägare, utan skog och mark, kan få betala cirka 2 000 kronor, dubbelt så mycket som inom en tätort. Vi är ju så få som bor efter glesbygdsvägarna och som ska bära kostnaderna för dem, säger Mikael Näslund.
För ett par veckor sedan protesterade vägföreningarna mot att kommunen prutat på sitt anslag på 100 000 kronor per år. Det hette att vägsamfälligheterna gynnades av bidragssystemet och att vägföreningarna i Nordanstig har ett investeringsbehov på cirka 15 miljoner kronor.
De har sig själva att skylla för att de under åren tagit ut för låga avgifter, tycker Mikael Näslund.
Han noterar att statsbidragen för samfälligheterna under en tioårsperiod sjunkit från 772 miljoner till 657.
Som ordförande för Älvåsenvägarna basar Mikael Näslund för vägen Ede - Franshammar med turistanläggningen Hassela Sport & Konferens längs vägen.
Jag vågar påstå att de flesta som är medlemmar i vägföreningarna i kommunen åker den vägen. Om jag tar mig själv som exempel åker jag sällan på villavägarna.

Rustar Älvsund/Rexfors

I fjol belades några hundra meter av vägen Ede - Franshammar men det finns nu inga pengar att gå vidare. Däremot ska grusvägarna Ede - Rexfors och Ede - Älvsund rustas för cirka 300 000 kronor i sommar.


Mer läsning

Annons