Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart april på Dyket i Kvissleby

Hittills i år har polisen tagit emot tio anmälningar om brott som skett på Dyket. Förra året kom totalt 14 anmälningar in. — De senare brotten har varit allvarliga. Det har varit en svart april, säger Maria Lindholm, närpolis i område syd.

Annons
Skadegörelser och fall av misshandel är vanliga brott på Dyket. Badplatsen i Kvissleby är ofta en samlingsplats för bråkiga ungdomar. Men under våren har skadegörelsen blivit mer omfattande och brotten grövre.
Det stora problemet är avsaknaden av vuxna och att ungdomarna dricker så mycket alkohol, säger Maria Lindholm.
I helgen blev mycket förstört. Delar av plastmattan på tennisbanan har rivits upp, ungdomarna har kört moped på både tennisbanan och några av minigolfbanorna. Fönster var krossade, trappor och parkmöbler förstörda.
Troligtvis har de eldat upp plastmattan, utemöblerna och trapporna vid grillplatsen. De använder byggen istället för att gå ut i skogen och plocka ved. Det har ju inte varit någon liten brasa det här, säger Maria Lindholm.
Både i slänten och på marken mot vattnet vittnar nerbrunnet svart gräs om stora eldar.
Enligt Stefan Eriksson, ordförande i Njurunda simsällskap, som arrenderar Dyket av kommunen, begicks det långt över 20 brott på platsen förra året. Anledningen till att polisen inte har med alla i sin statistik är att föreningen inte anmält allt.
Flera gånger hade ett par tre incidenter inträffat innan det blev en anmälan. Skadegörelsen skedde så tätt inpå varandra och till slut var det ingen som orkade med att anmäla det varje dag, säger han.
Att det skett så många brott på platsen innan de ens öppnat tycker han är oroväckande och anar att det bara kommer bli värre.
När vi öppnat kommer vi behöva lägga ett par timmar minst varje dag att ta reda på vad ungdomarna ställt till med kvällen innan. Vi hade ett par tillfällen förra året då det tog mer än ett dygn att sanera polen efter att de hällt jord i den, säger han.
Det som blivit förstört hittills kommer att repareras men om det fortsätter i samma takt finns det risk att kommunen måste stänga badplatsen.
Det finns en budget och passerar man den så måste vi ta upp nya förhandlingar och prata med simklubben om att stänga, säger Åke Håkansson, ansvarig för idrotts- och fritidsanläggningar i kommunen.

FAKTA/Antalet anmälda brott som skett på dyket
2004 anmäldes totalt 14 brott till polisen, varav:
Skadegörelse 5 st
Stölder 4 st
Misshandel 2 st
Inbrott 1st
Hot mot tjänsteman 1st
Brott mot alkohollagen 1 st
Hittills under 2005 har totalt 10 brott anmälts till polisen, varav:
Hot och våld mot tjänsteman 1 st
Misshandel 2 st
Olaga hot 2 st
Våldtäkt 1 st
Skadegörelse 1 st
Källa: Närpolisen syd

Mer läsning

Annons