Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska barn allt fetare

Svenska barn blir fetare och fetare. En kvarts miljon barn är överviktiga — ett tillstånd som ofta innebär smärta, skam och utanförskap för barnet.

Annons
 Det finns inga tecken alls på någon uppbromsning. Trenden är att fetman ökar i alla åldrar, även bland små barn, säger professor Claude Marcus till TT.
Claude Marcus tillbringar sin vardag med att möta barn och ungdomar med svår fetma på Rikscentrum för överviktiga barn på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Där är genomsnittsvikten hos patienterna 103 kilo. Svenskarnas tendens att äta mer sött och fett i kombination med att vi rör mindre på oss har gjort att trycket på verksamheten är stort. Claude Marcus ger några exempel för att belysa sin oro:
 1989 var 8,5 procent av sjuåringarna i Stockholm överviktiga. Motsvarande siffra bland sex- och sjuåringarna 2003 var drygt 22 procent.

Kvarts miljon
I Sverige föds ungefär 100 000 barn per år. En fjärdedel av tioåringarna är överviktiga och enligt Marcus är det realistiskt att anta samma siffra gäller för alla kullar mellan 6 och 16 år. Det innebär att vi har en kvarts miljon överviktiga barn i Sverige.
 Viktökningen hos unga har pågått i 20 år och accelererar kraftigt, konstaterar han.
Det är svårt att peka ut någon enskild syndabock. Marcus talar om svenskarnas radikalt ändrade matvanor. Numera småäter vi och har hög tolerans mot glass, godis och läsk i vardagen.
 För 25 år sedan var sötsaker något som tillhörde högtidsdagar. Nu är det en självklarhet för många sju dagar i veckan.
Att vi dessutom har tillgång till många roliga aktiviteter stillasittande (läs dator och tv) gör inte situationen bättre. Och det är lättare att "mys-äta" när man ser på tv än när man spelar bandy.

Retas
Resultatet är den skenande ökningen av antalet överviktiga barn och ett stort antal barn med allvarlig fetma. Gränsen för övervikt går vid ett så kallat body mass index (BMI) som motsvarar 25 hos vuxna. Barn med ett BMI som motsvarar 30 hos vuxna lider av fetma.
Det är barn ur den senare gruppen som behandlas hos Marcus och hans kollegor. Fetma hos unga är ett allvarligt tillstånd som kan leda till för tidig död. Studier visar att svår fetma i 20-årsåldern förkortar livet med i genomsnitt 13 år eftersom risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer och astma ökar. Dessutom påverkas barnen psykiskt.
 I stort sett alla barn som lider av fetma har blivit retade och många är mobbade. Alla vet om det. Självkänslan blir påverkad, säger Marcus.

Behandling
 Det finns nog ingen med fetma som inte vill vara smal. Problemet är att det ska vägas mot en jobbig behandling.
Behandlingen att få till stånd en beteendeförändring som leder till viktnedgång är svår av flera skäl. Barnet tvingas vara hungrigt, han eller hon kan inte kunna unna sig det som andra äter. Det kräver karaktär från både barn och förälder.
 Föräldrarna förstår inte alltid det. Ingen mamma eller pappa skulle säga att "vi avbryter cancerbehandlingen för du mår så dåligt lilla vän", men de har svårt att sätta gränser för mat och dryck, säger Marcus.

Skolhem
Unga med fetma får individuella behandlingsplaner, bland annat beroende på ålder och hur pass farlig fetman bedöms vara. Gäller det mindre barn måste familj och skola eller dagis engageras. Större barn får ta mer ansvar själva. Till hjälp finns två läkemedel, ett som har en hungerdämpande effekt och ett som motverkar fettupptaget i tarmen. Studier pågår även för att utröna om tonåringar med extrem fetma ska kunna opereras för att minska magsäcken och upptaget i tarmen. Metoden är populär bland överviktiga vuxna, i synnerhet i USA.
Claude Marcus hoppas också få gehör för idén om ett skolhem, ett internat för ungdomar som drabbats av fetma.
 Om allt faller på plats kan vi starta ett sådant till vårterminen 2006.
TT: Varför just ett skolhem?
 Det finns många tonåringar som lider av svår fetma som behöver ett starkare socialt stöd för att klara att både gå ner i vikt och gå i skolan. Många skolkar och är uppe på nätterna och äter och spelar dataspel. De behöver hjälp med att bryta sina levnadsmönster.

Mer läsning

Annons