Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska kor utsätts för djurplågeri

Cirka 1 000 dräktiga kvigor utsätts i år för månadslång sjötransport när de exporteras till Turkiet och Mellanöstern.
Svenska Veterinärförbundet anklagar regeringen för dubbelmoral som låter djurplågeriet fortsätta.

Annons
 Vi säger att vi har en human djurhantering och är emot långa transporter. Det rimmar illa med den här hanteringen som är rent djurplågeri, säger Veterinärförbundets informationschef Johan Beck-Friis till TT.
Sedan BSE-sjukan härjade bland nötboskap i Europa har intresset för djur från Sverige ökat. Framför allt för att användas i avel.
 Det gör det hela ännu allvarligare. Att sätta 350 dräktiga djur i en båt som under en månad ska guppa sjövägen till Turkiet utsätter djuren för mycket stora sjuk- och skaderisker, säger Johan Beck-Friis.

Abort
En EU-rapport kring djurs hälsa under transport pekar bland annat på riskerna i samband med sjötransporter. Djuren blir sjösjuka precis som vi människor och redan vid måttliga vindar slutar de att äta och dricka, vilket bland annat kan leda till att de dräktiga djuren aborterar sina foster.
 Att hänvisa till att djuren ska användas i avel är märkligt. Vill man förbättra besättningarna är det enklare att exportera sperma eller embryon. Man behöver inte skicka kvigorna också, säger Johan Beck-Friis
Med EU:s transportstöd i ryggen tog handeln med djur fart för några år sedan. 2003 exporterade 824 avelsdjur och förra året 729 djur, i första hand till Turkiet och Jordanien.
 Hittills i år har det mig veterligt avgått två fartyg med 350 djur i varje och det blir säkert fler, säger Johan Beck-Friis.

Blodbad
Han menar också att även om djuren är tänkta för avel kommer de en dag att slaktas med metoder som är totalförbjudna i Sverige.
 Man skär utan bedövning halsen av djuren som under några minuter kommer att lida fasansfulla kvav medan blodet sprutar.
Under mitten av 90-talet drev Sverige, genom dåvarande jordbruksministern Margareta Winberg, frågan om plågsamma djurförsök inom EU. Ett massivt opinionstryck tvingade EU att införa hårdare transportregler.

Enligt regelboken
 Det förvånar mig att man inte dragit lärdomar av det. Djur ska transporteras så kort som möjligt, säger Winberg till TT.
Men att från svensk sida stoppa transporterna till Mellanöstern är inte aktuellt.
 Vi anser att det är fel att de sker och har försökt förmå EU att agera mot dem, men kan inte stoppa transporterna då det är tillåtet enligt EU-bestämmelserna och alla kontroller som krävs genomförs, säger veterinärinspektör Åsa Regnander-Dahl på Djurskyddsmyndigheten.
 Båttransporterna utgår dessutom från Danmark och där har vi ingen möjlighet att undersöka förhållandena ombord, fortsätter hon.

Mer läsning

Annons