Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska renar invaderar Norge

Det blåser upp till strid på renfjället.
Svenska samer tänker driva tusentals renar till norskt territorium den 1 maj.
De stöder sig på en lag från 1751.

Annons
 Det kanske inte blir krigstillstånd, men självklart väntar vi oss motstånd, säger Per-Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma sameby i Kiruna kommun.
Ända sedan 1920-talet har de svenska och norska samernas markutnyttjande reglerats med hjälp av statliga avtal, renbeteskonventioner. Men förhandlingarna om en ny sådan svensk-norsk renbeteskonvention har kört fast. Från den 1 maj finns därför för första gången på över 80 år inget gällande avtal länderna emellan.

Urgammal lag
Då träder i stället en mer än 250 år gammal lag in, den så kallade lappkodicillen.
 Det innebär att svenska samebyar får tillgång till de områden som våra förfäder brukade på 1700-talet. Med konventionerna har man tagit ifrån oss marker som vi haft sedan urminnes hävd, säger Per-Anders Nutti.
Lappkodicillen kom till i samband med att gränsen mellan Sverige och Danmark-Norge fastställdes 1751.
Samerna levde i området långt innan det fanns några nationsgränser och flyttade med sina renhjordar från vinterbetet i öst till de frodiga sommarbetena närmare Atlantkusten. Syftet med lappkodicillen var att säkerställa samernas rätt att flytta obehindrat över gränsen.

Tidigt grönbete
Ända fram till 1920-talet, när den första renbeteskonventionen kom till, var därför det tidiga grönbetet nära Atlantkusten av stor betydelse för många svenska samebyar. Där kunde renarna äta upp sig samtidigt som överlevnaden bland kalvarna blev bättre.
Men mycket har förändrats sedan dess.
Betesområdena på den norska sidan har krympt i takt med att bebyggelsen ökat.
Samer från Finnmark i Nordnorge har även flyttat ner sina renar till de områden som Saarivuoma och Talma samebyar i Sverige nu gör anspråk på att åter börja använda.

Mellanöstern
Situationen har drag som påminner om den mellan israeler och palestinier i Mellanöstern, men några våldsamheter blir det troligen inte när de svenska renarna korsar gränsen den 1 maj.
 Om de kommer gör vi inget själva för att hindra dem, det blir en sak för rendriftsförvaltningen och polisen, säger Per Mathis Oskal, vice ordförande i Altevatnets renbetesdistrikt i Norge.
De norska samerna har låtit sina renar beta i det omstridda området sedan 1950-talet och de tänker fortsätta med det.
 Det har aldrig varit så att det bara varit fritt fram att flytta in på andras områden. Jag tror inte att världen är så enkel som man vill göra den till från svensk sida, säger Per Mathis Oskal.

"Kan ta tio år"
Stämningen är spänd på båda sidor inför det som komma skall. Ingen tänker ge vika.
Riktigt vad som kommer att hända är svårt att förutse, men en trolig följd av den väntade konfrontationen är att förhandlingarna mellan svenska och norska staten om en ny renbeteskonvention tar fart igen.
 Det kan gå på en månad att lösa det, det kan ta ett år eller tio år. Det vet vi inte, säger Per-Anders Nutti.

Mer läsning

Annons