Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige dras in i papperskonflikt

Annons
Offentliga försvarare blir allt dyrare för samhället. Justitiekanslern (JK) ska granska advokaternas räkningar och har tagit över Domstolsverkets rätt att överklaga beslut om arvoden.
 Vi ska agera mer kraftfullt, säger byråchef Britt-Marie Lundberg.
Men enligt Advokatsamfundet kan hårda prutningar hota rättssäkerheten. Försvarssidan är i underläge mot åklagaren när det gäller utredningsresurser. Det är vanligare att advokater bjuder på en del gratisjobb än att de lägger för många betalda arbetstimmar på ett mål, menar generalsekreterare Anne Ramberg.
För mer än två år sedan fick homosexuella i Sverige rätt att adoptera barn. Men lagen är än så länge tandlös när det gäller internationella adoptioner. Barnens ursprungsländer säger kategoriskt nej till att barnen får två män eller två kvinnor som föräldrar.
 Det är alltid de andra länderna som har sista ordet, det är de som söker föräldrar till barn och det är de som väljer, säger Marie Alm på Myndigheten för internationella adoptionsfrågor.
Sören Andersson på RFSL, kommenterar:
 Jag är inte förvånad. Jag hade trott att det skulle vara bökigt de första åren. Men det innebär ju inte att man ska låta bli att ta i frågan.
Sala får landets största fängelse. Ett gammalt sjukhus byggs om och ger 342 nya platser.
Därmed lättas trycket rejält på kriminalvården, inte minst i Mälardalen.
Bristen på platser på landets fängelser har länge varit akut men sedan en tid byggs flera gamla sjukhus om till nya kriminalvårdsanstalter. Den senaste i raden är Salberga i Sala. Efter fem månaders förhandlingar är det nu klart att kriminalvården hyr in sig i Salberga, som tidigare varit en psykiatrisk klinik.
  Det nya fängelset kommer att få stor betydelse för kommunen och vårt näringsliv, säger Carola Gunnarsson, kommunalråd i Sala.
Statsminister Göran Perssons löfte om billigare tandvård för unga vuxna väcker kritik.
 Staten borde satsa på ett skydd mot höga kostnader, baserat på individens behov och inte ålder, säger Privattandläkarnas ordförande Bengt Franzon.
Agneta Ekman, medicinalråd vid Socialstyrelsen, konstaterar att det är en politisk fråga hur resurserna ska fördelas.
 Men vi vet att det finns grupper som av ekonomiska skäl måste avstå från tandvård ensamstående mammor, långtidssjukskrivna, förtidspensionärer och långtidsarbetslösa. Den stora andelen av dessa finns sannolikt i litet äldre åldersgrupper, säger hon.
Männen ska ha tvingat en 17-årig flicka från Kosovo att prostituera sig i Sverige. Men de tre som åtalats för människohandel nekade på måndagen i Borås tingsrätt. Däremot erkände en av de tre åtalade kunderna att han köpt sex.
Flera liknande fall är under upprullning och tipsen till polisen ökar. Gärningsmännen är svårfångade. Kvinnorna, som kan ha tvingats till femton samlag per dygn, är verksamma på ett ställe en kort period för att sedan säljas vidare till en ny hallick på annan plats.
Forskning visar att den vanligaste sexköparen är en gift man med bra arbete på tjänsteresa.
Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin presenterade på måndagen sina visioner om förnyelsebar energi på ett OECD-forum i Paris. Men hon bemöttes med tvivel från andra deltagare.
 Är det ens möjligt att vi skulle kunna gå över (helt) till förnyelsebar energi till 2030, eller ens någonsin, undrade OECD:s generalsekreterare Donald Johnston.
Sahlin säger till TT att det är kontroversiellt att prata om hundra procent förnyelsebar energi, liksom om kärnkraft.
 Men ju mer efterfrågan växer på uran ju högre går priset. Någon här sade att om 40 år har vi samma diskussion om uranpriser på OECD som vi nu har om oljepriser.
Lotteriinspektionen har fått upp ögonen för det ökande intresset för pokerspel och polisanmäler en olaglig pokerklubb i centrala Stockholm för brott mot lotterilagstiftningen.
Samtidigt polisanmäler inspektionen flera pokersidor på internet.
 Åtminstone en av sidorna på nätet bedriver pokerspel och har, så vitt vi kan se, sitt säte i Sverige, säger Lotteriinspektionens jurist Jessica Jeppsson till TT. De övriga misstänker vi för att förmedla kontakt med en fysisk spelklubb i centrala Stockholm.
Studentgruppens filmer från kroglivet har redan lett till stämningar.
Nu vill även diskrimineringsombudsmannen (DO) stämma nio Stockholmskrogar för etnisk diskriminering.
Hittills har tre av stämningarna lämnats till tingsrätten. Varje krog väntas krävas på totalt runt 600 000 kronor i skadestånd.
Hösten 2004 undersökte en grupp studenter om människor behandlades lika i Stockholms, Göteborgs och Malmös krogliv, oavsett synbar etnisk tillhörighet. Så var inte fallet, enligt studenterna, som lagt fram ljud- och bildupptagningar som stöd för sin sak.
DO Katri Linna uppger nu att DO kommer att kräva minst 120 000 kronor för varje person som stämmer.
Hjärnskadorna bland dem som överlever hjärtstopp efter infarkt har minskat drastiskt i Sverige tack vare att patienterna kyls ner.
Metoden har också lett till hopp om överlevnad för dem som inte har några elektriska impulser kvar i hjärtat.
Nedkylning är en relativt ny behandlingsmetod. När ett nätverk av nordiska och holländska läkare träffades i Lund på måndagen konstaterade de att den varit mer effektiv än väntat.
Nio av tio överlevare klarar sig nu utan hjärnskador. Förr hade en tredjedel av överlevarna bestående hjärnskador.
Patienten kyls ner om hjärtat stannat efter infarkt, då räddningspersonal fått i gång cirkulationen.
Mer arbete är huvudmålet i de borgerliga budgetmotionerna.
Sänkt skatt så att det lönar sig för låginkomsttagare att arbeta mer och särskilt stöd för dem som varit borta länge från arbetsmarknaden är två förslag.
 Att minska arbetslösheten har varit Göran Perssons allt överskuggande mål sedan hans första regeringsförklaring 1996. Nio år senare kvarstår uppgiften, konstaterade kd-ledaren Göran Hägglund.
Men på en rad punkter är partierna fortfarande oeniga. De är exempelvis inte överens om ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna.
Industrikonjunkturen försvagades rejält i april och läget på arbetsmarknaden försämrades.
Efter en mindre uppgång i mars föll inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, från 56,6 till 52,2 i april.
Det är den lägsta nivån sedan hösten 2003 enligt Föreningssparbanken och Silf, som står bakom inköpschefsindexet.
Orderingången till den svenska industrin från hemmamarknaden försvagades kraftigt under april. Euroländernas inköpschefsindex sjönk från 50,4 till 49,2. I både Tyskland och Frankrike fortsätter den ekonomiska kräftgången.
Svenska programmerare tjänar för mycket. De nya IT-jobben riskerar därför att hamna utomlands, anser IT-företagarna.
Tiotusentals "enklare" IT-jobb riskerar att försvinna från Sverige om inte lönerna anpassas efter rådande internationell konkurrens. Relativt sett måste lönerna sänkas för dem som arbetar med programmering, enklare systemutveckling och support, enligt Göran Trogen, förbundsdirektör på Almega IT-företagen.
Sverige ska inte lönekonkurrera. Huvudproblemet är i stället det låga teknikintresset bland dagens unga, anser fackförbundet Sif som tycker att arbetsgivarna svartmålar.
Börsbolagen delar ut rekordmycket pengar i år. Deras kassor töms på nära 65 miljarder kronor i utdelningar, enligt siffror från Värdepapperscentralen (VPC). Därtill kommer återköpen av aktier. Om man lägger ihop utdelningar och återköp blir 2004 ett rekordår, utdelningarna var större under 2001.
Frågan är vart alla dessa pengar tar vägen. Svaret är i de flesta fall att pengarna går tillbaka till börsen. Enligt en undersökning som Avanza låtit göra räknar 52 procent av de tillfrågade med att köpa aktier eller fonder för sina utdelningar.
Det är ingen större fart på personbilsförsäljningen i Sverige. Trots låga räntor och en hygglig konjunktur är personbilsförsäljningen oförändrad hittills i år. Däremot säljs det allt fler lastbilar.
I år har 85 274 nya personbilar registrerats, en ökning med 1,1 procent jämfört med 2004. Den bil som säljer bäst i Sverige är Volvo V/C70, tvåa placerar sig Volvo V50.
Lastbilsförsäljningen fortsätter däremot att öka kraftigt, ökningen hittills i år är 19,9 procent. I april nyregistrerades 3 881 lastbilar, en ökning med 19,3 procent.
Den senaste tiden har många gjort fel när de har deklarerat sina aktieaffärer. Om några år kan det bli så att Skatteverket kan förtrycka uppgifter om vinster och förluster på alla värdepappersaffärer.
För närvarande får Skatteverket kontrolluppgifter på försäljningsbeloppet för alla värdepappersaffärer. Huvudspåret i den utredning som pågår är att banker och andra värdepappersinstitut, som hanterar värdepappersaffärer, även ska ta reda på vad värdepappren köpts för och räkna ut vinsten eller förlusten. Resultatet ska levereras i form av en kontrolluppgift till Skatteverket.
Svensk pappers- och skogsindustri dras allt mer in i den konflikt som råder på den finländska sidan i samma bransch.
Svenska Pappers trappar nu upp sina sympatiåtgärder vid finländska eller svenskfinländska företag med verksamhet i Sverige för att stödja sina finländska fackliga kollegor.
 Man kan tänka sig punktstrejker eller övertidsblockad som ett nästa steg, säger Svenska Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson om kommande sympatiåtgärder.
Under tisdagen offentliggör Olovsson i Helsingfors tillsammans med sin kollega i det finländska förbundet Paperiliitto de nya sympatiåtgärder som kan bli aktuella från svensk sida.

Mer läsning

Annons