Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige och Norden hjältar i Lissabon

De nordiska EU-länderna, allra mest Sverige, pekas ut som hjältar när det gäller att leva upp till EU:s ekonomiska reformprogram.
Men Italien får bovstämpel i en rapport inför halvtidsöversynen av den så kallade Lissabonstrategin.

Annons
Sedan EU-ledarna fastställde Lissabonprogrammet våren 2000 har den Londonbaserade tankesmedjan Centre for European Reform (CER) gjort en årlig genomgång av hur länderna lever upp till det.
EU-ledarna bestämde att de skulle genomföra reformer för att få fram nya produkter, avreglera monopol och avskaffa regelhinder, öka företagandet, skapa nya jobb och samtidigt se till att tillväxten inte går ut över miljön. Det övergripande målet var att EU ska bli världens mest konkurrenskraftiga och kunskapsbaserade ekonomi fram till 2010.

Godis för Persson
Det målet är dock fjärran och EU-länderna har fått utstå mycken spe för att ha siktat så högt.
Men, konstaterar CER, en del har hänt när det nu är dags för halvtid och EU-toppmötet i Bryssel nästa vecka ska idka självkritik.
"Ligatabellen för Lissabon bekräftar den nordiska trions (S,Fin,Dk) framgång. Sverige toppar tabellen och har tagit en klar ledning", heter det i rapporten där det hänvisas till att Sverige klarat 12 av 17 mätbara mål, redan efter halva resan. Danmark är tvåa med nio.
CER noterar att andra studier också har placerat de tre ("ekonomier i världsklass", enligt rapporten) högt på listor över global konkurrenskraft.
"Deras framgång är en viktig påminnelse om att det är möjligt att uppnå hög konkurrenskraft utan att slaviskt följa den amerikanska ekonomiska modellen", påpekar CER som på ett annat ställe hävdar att fixeringen vid amerikansk ekonomisk överlägsenhet nästan blivit ohälsosam.

Längre dagar
CER hänvisar till rön som förklarar den amerikanska snabbare tillväxten med högre invandring och längre arbetstider, snarare än att den ekonomiska modellen skulle vara bättre.
Storbritannien får goda vitsord i gruppen som rankas närmast under toppen. Men betyget dras ned av att landet är dåligt på att få fram uppfinningar och att många britter lämnas i sticket: Nära 17 procent av barnen lever i hushåll där ingen av föräldrarna har arbete.
Annars är Sverige, Danmark, Nederländerna och Storbritannien de fyra länder som klarar målet om minst 70 procents sysselsättning, vilket också överträffar nivåerna i USA.

Tröga elefanter
Medan många av de tio nya EU-länderna visar goda resultat är det de stora, gamla medlemsländerna, som har störst problem.
Tyskland har den lägsta genomsnittliga tillväxttakten av samtliga 25 EU-länder sedan 1995. Frankrike har också problem, men verkar enligt CER ha klart bättre förutsättningar än den tyska grannen.
Som sämst i klassen utpekas Italien. Nivån på tillväxt och produktivitet är illavarslande och regelkrånglet omfattande. Och ett av de större bekymren är att Italiens befolkning nästan minskar, italienarna skaffar sig inte barn i den utsträckning de borde.

Mer läsning

Annons