Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges bästa fårost tillverkas i Ånge

/
  • Norden light farms startade sin produktion av bordsdricka i höst och i helgen belönades produkten med ett SM-silver.

I Ånge görs Sveriges bästa och näst bästa syrade får ost. Dessutom tillverkas Sveriges näst bästa bordsdricka i Ånge.

Annons
Det finns det svart på vitt. Under helgen avgjordes det nationella mästerskapet i hantverksmässig livsmedelsförädling i Östersund. Och Ånge hölls sig väl framme i två av klasserna med ett guld och två silver.
Det känns förstås roligt, säger Martin Andersson, Strömmens gårdsbutik i Bultjärn strax utanför Ånge.
Han har tillverkat ost till tillsammans med Agneta Larsson sedan 1990. Och under årens lopp har utmärkelserna blivit många. Gården började delta i tävlingen 1998 och det har gått bra. Hitintills har det blivit åtta gulmedaljer plus några silver och brons på ostsortimentet.
Nu ställer vi inte upp i tävlingen för att vinna en massa medaljer. Det handlar framförallt om att få våra produkter bedömda och jämförda med andra.
I Tarteboda tillverkas sedan i höstas bland annat två sorters bordsdricka. En på svartvinbärsblad och en på älggräs under namnet Norden light farms. Det var första gången man deltog i tävlingen.
Jag har hört på omvägar att vi kom tvåa, säger Sven Helmersson, som vill ge den stora elogen till hustrun Ging Helmersson.
Hon är från Kina och har även bott i USA och är mycket intresserad och kunnig när det gäller örter. Paret hoppas på sikt kunna komma i gång med en större produktion.
Utmärkelsen i Östersund är förstås en hjälp på vägen när det gäller att marknadsföra sig. En tävling som lockar mindre tillverkare från hela landet.

Mer läsning

Annons