Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT öppnar för gratis internetbesök i programarkivet

Från måndag kan vem som helst leta guldkorn i Sveriges Televisions arkiv. Allt som krävs är dator och ett hyfsat bredband.
Ett par enkla tryck med musen — och fram träder gamla nyheter, journalfilmer, Hyland hos Hagge och inte minst Humle och Dumle.

Annons
Det finns inte en modern SVT-chef som inte funderat på hur tv-bolaget skulle kunna få större nytta av sina gigantiska arkiv och helst också tjäna några kronor.
Politikerna har hittills sagt nej till att public service-bolagen startar betalverksamhet. Men i förslaget till nytt sändningstillstånd, som presenterades för ett par veckor sedan, öppnas dörren en aning på glänt och de tre företagen SVT, SR och UR uppmanades återkomma med detaljerade förslag.
I avvaktan på det drar SVT redan på måndag i gång sitt Öppna arkiv som alla med dator och bredband gratis kan utnyttja. Det handlar dock inte om att sitta framför hemdatorn och välja fritt bland de 207 000 timmar program och långfilmer som SVT:s arkiv innehåller. Det skulle motsvara nästan 24 år oavbrutet tv-tittande.

Musiken kostar
I Öppet arkiv finns vid premiären omkring 40 timmar nyheter, journalfilmer och program som enligt planerna ska öka med 25 timmar i månaden. Det är nyhetsinslag om bland annat Anna Lindh-mordet, Estonia, Berlinmuren och bärgningen av Wasa. Och där finns program som Fråga Lund, Gäst hos Hagge och 60-talsidolerna Humle och Dumle.
Den som minns hakorna i skafferiet får dock förbereda sig för att sjunga signaturmelodin själv, för den är bortklippt. Detta sammanfattar egentligen hela problemet med att göra tv-arkivet publikt:
Varje sångton och varje pip från en musikinstrument i ett tv-program kostar upphovsrättspengar. Även om SVT ensam står för produktionen så ska författare, musiker, skådespelare och andra yrkesgrupper har ersättning varje gång programmet återsänds.

Journalfilmer
I dag har public service-bolaget ett avtal med upphovsrättsorganisationen Stim som säger att ett program får ligga på webben i 30 dagar efter första sändningstillfället.
Tanken bakom Öppet arkiv är dock att programmen ska ligga där permanent och det har skapat stora problem eftersom ingen under föregående decennier tänkt tanken att Nisse i Hökarängen eller Greta i Vansbro själva skulle bestämma när de vill botanisera i arkiven.
Det enda undantaget som Öppet arkiv hittills fått till stånd gäller journalfilmerna som får sändas med musik.
 När det gäller övriga musikrättigheter jobbar vi just nu för att få till stånd någon typ av överenskommelse med Stim, säger Lena Glaser, chef för SVTi (som i interaktiv).

Inga guldklimpar
Om nyhetsinslag, journalfilmer och Humle och Dumle kan kallas guldkorn, så saknas ändå guldklimparna. Beroende när man är född så kan de vara allt från Hemsöborna till SVT:s stora lördagsunderhållningar.
Lena Glaser tror och hoppas att även de kan bli tillgängliga i en inte allt för avlägsen framtid. Det stora problemet hittills har varit att upphovsrättsorganisationerna har varit rädda för piratkopiering, men den rädslan har minskat när de inser att Öppet arkiv inte handlar om att filer laddas ner, utan tittande i realtid.

Mer läsning

Annons