Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrien lovar FN att lämna Libanon

FN-sändebudet Terje Röd-Larsen sade på lördagen att han fått garantier för att Syrien ska dra bort alla soldater och all underrättelsepersonal från Libanon.

Annons
Röd-Larsen träffade på lördagen den syriske presidenten Bashar al-Assad i staden Aleppo. Det norska FN-sändebudet sade efteråt att han inom några dagar ska överlämna en detaljerad tidtabell för den syriska reträtten till FN-chefen Kofi Annan.
"Presidenten har lovat att dra tillbaka alla styrkor och underrättelseorgan från Libanon i enlighet med säkerhetsrådets resolution 1559", sade Röd-Larsen i ett skriftligt uttalande.
Röd-Larsen beskrev mötet med al-Assad som "mycket uppmuntrande". Liksom tidigare hette det att det syriska återtåget ska ske i två etapper.
Senast slutet av mars ska alla syriska styrkor ha samlats i Bekaadalen i östra Libanon. Redan under detta skede ska "ett ansenligt antal" syrier lämna Libanon. När det andra steget, som gäller en total syrisk reträtt från Libanon, ska vara avslutat, avslöjade inte Röd-Larsen. Han tillade dock att han fortsätter sin dialog med president al-Assad och andra berörda parter om ett fullständigt genomförande av FN-resolutionens krav.
Resolution 1559 antogs av säkerhetsrådet i september förra året och kräver att samtliga utländska soldater ska lämna Libanon och att militanta rörelser, bland dem shiamuslimska Hizbollah, ska avväpnas.
Enligt Washington Post ska Röd-Larsen ha haft i uppdrag att ställa den syriske presidenten inför ett ultimatum att ta hem soldaterna från Libanon eller riskera att Syrien utsätts för politisk och ekonomisk isolering. En FN-talesman sade dock att det inte ingick i Röd-Larsens mandat att framföra sådana hotelser.
De syriska trupperna har redan avvecklat åtskilliga av sina posteringar i Libanon. En lång fordonskolonn med soldater och militär utrustning rullade in i Syrien på lördagsmorgonen och togs emot av jublande människor.

Mer läsning

Annons