Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrienfientlig libanes återvände till Libanon

Den kristne libanesiske oppositionspolitikern Michel Aoun återkom till Beirut på lördagen efter att ha levt i fransk landsflykt i 15 år. Nu räknar han med en ny politisk karriär.

Annons
Det chartrade planet medförde utom Aouns familj ett 50-tal journalister. Hundratals politiska sympatisörer och partivänner samt nära släktingar tog emot Aoun på Beiruts internationella flygplats.
Många grät av glädje och applåderade ivrigt när Aoun klev av planet.
 Detta är en glädjens dag, en dag att fira. Jag är tillbaka, sade Aoun till journalisterna.
 Ett mörkt moln har tyngt Libanon i 15 år. I dag skiner åter frihetens sol. Jag har kommit tillbaka för att skåda in i framtiden och bygga upp Libanon igen, sade den förre generalen omgiven av sina barn och barnbarn.
Från flygplanet skulle han bege sig till Den okände soldatens grav och sedan lägga ned en krans på den mördade före detta premiärministern Rafiq Hariris grav, varpå han skulle hålla tal på Martyrtorget.
Det är den senaste utvecklingen i Libanon med mordet på Hariri och uttåget av den syriska armén som möjliggjort Aouns hemkomst. I all hast annullerade myndigheterna en häktningsorder.

Gemayel
General Aoun var i början av 90-talet landsförrädare för somliga och hjälte för andra, när han vägrade att godkänna president Elias Hrawi, som hade starkt stöd från Syrien och utsetts av Libanons parlament. Aoun försökte att själv bli president men missbedömde Syriens styrka. Efter våldsamma strider som förstörde delar av Beirut övergav Aoun sina soldater, flydde till den franska ambassaden och slussades sedan vidare till Paris.
Från 1991 till i år rådde sedan en syrisk fred i Libanon.
Den maroniterkristne Aoun, en effektiv militär, utsågs på 80-talet först till ÖB och sedan till premiärminister av president Amin Gemayel.

Napoleon
Från Paris har han alltmer högljutt hävdat att årets utveckling i Libanon beror på hans egen, general Aouns, principfasta motstånd mot det syriska inflytandet. Efter hemvändandet ska han presentera en plan för att reformera Libanon och utrota fientligheten mellan de religiösa grupperingarna, hävdar han.
Den 70-årige Aoun avser att placera sig själv och sina medarbetare i det parlament som börjar väljas den 29 maj.
Hans anhängare ser honom som en de Gaulle, en nationell resurs som återvänder ur exil för att lösa landets problem.
Andra betraktar honom som storhetsgalen och kallar honom Napol-Aoun.

Mer läsning

Annons