Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrisk reträtt men ingen trupphemtagning

Syrien lovade på måndagen att före mars månads utgång dra tillbaka sina styrkor inne i Libanon till den östlibanesiska Bekaa-dalen, men aviserade inte det snabba trupphemtagande som stora delar av omvärlden krävt.

Annons
Löftet lämnades av Syriens och Libanons presidenter Bashar al-Assad och Emile Lahoud efter ett möte i den syriska huvudstaden Damaskus. Något besked om återtågets nästa fas gavs inte.
"Det syrisk-libanesiska högsta rådet beslöt att omgruppera de syriska styrkorna till Bekaa. . . före slutet av mars", hette det i presidenternas uttalande.
Uppskattningsvis 14 000 syriska soldater finns ännu kvar i landet tillsammans med ett okänt antal säkerhetsagenter.
"De båda ländernas regeringar kommer att besluta om de återstående syriska styrkornas fortsatta omgruppering", förklarade presidenterna. De proklamerade också att ett gemensamt militärutskott "inom en månad" ska utarbeta ett avtal om omgrupperingen och dra upp riktlinjer för "relationerna mellan dessa styrkor och de libanesiska myndigheterna".

Sågs packa
USA och EU har krävt en detaljerad tidsplan för trupptillbakadragandet, och FN:s säkerhetsråd har manat Syrien att genast dra bort sina trupper från libanesisk mark. Vita huset i Washington sade att vad USA nu vill se är "handling, inte ord", och Frankrike och Tyskland upprepade kravet på hemtagning av alla syriska styrkor från grannlandet.
Inne i Libanon såg vittnen på måndagen en syrisk militärkolonn med nio lastbilar och två jeepar rulla iväg mot Bekaa-dalen på huvudvägen mellan Beirut och Damaskus.
Vid syriska ställningar i bergen öster om Beirut iakttogs soldater i färd med att packa, rapporterade Reuters. På flera platser monterades kommunikationsutrustning ner, och personliga tillhörigheter och lättare materiel lastades på militärlastbilar.
Enligt Libanons försvarsminister Abd al-Rahim Murad ska i ett första steg 4 0005 000 syriska soldater dras tillbaka till Bekaa-dalen. Reträtten har hälsats med jubel av de tusentals demonstranter i Libanon som efter mordet på förre premiärministern Rafiq Hariri för tre veckor sedan protesterat skarpt mot regeringen och dess Syrien-vänliga politik. På måndagen samlades oppositionen till ännu ett massmöte i Beirut.

Ändrat läge
Mordet och de enorma protester som det utlöste har radikalt ändrat det politiska läget i Libanon. För en vecka sedan avgick regeringen, och i lördags lovade president al-Assad att alla de 14 000 syriska soldaterna ska dras tillbaka, först till Bekaa-dalen och sedan till gränsen. Men han sade inte om soldaterna sedan ska fortsätta över till Syrien, vilket har fått bland andra USA och Frankrike att kräva ett klart och otvetydigt löfte om omedelbart och totalt tillbakadragande.
Samtidigt har pro-syriska grupper utlovat motdemonstrationer.
 Jag uppmanar alla libaneser att genom en fredlig samling protestera mot utländska ingripanden som strider mot vårt oberoende, sade pro-syriska Hizbollahs ledare shejk Hasan Nasrallah i söndags.
Han tillade att en total syrisk reträtt är otänkbar eftersom det "råder krigstillstånd" mellan Libanon och Israel.

Mer läsning

Annons