Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systematiska våldtäkter i Kongo-Kinshasa

Tiotusentals barn och kvinnor har våldtagits i östra Kongo-Kinshasa enligt en rapport från Human Rights Watch.
Mycket få förövare nås av rättvisan.

Annons
Civila våldtas i massiv skala av stridande från alla sidor i den konflikt som rasar i det laglösa och svårtillgängliga Ituridistriktet enligt människorättsorganisationen.
 Sexuellt våld har krossat tiotusentals liv, men färre en ett dussin offer har fått se förövarna inför rätta, sade Alison Des Forges vid Human Rights Watchs (HRW) Afrikaenhet.

Söker inte vård
Uppgifterna stöds av Läkare utan gränser, som sedan i juni 2003 har behandlat 2 500 våldtäktsoffer vid organisationens sjukhus i distriktshuvudstaden Bunia. Offren var mellan fyra månader och 80 år gamla. Men i verkligheten kan 50 gånger fler vara drabbade.
 Vi har varit här i två år och inte sett någon förbättring. Det är så systematiskt. Så fort en väpnad grupp attackerar förekommer våldtäkter, sade insatschefen Patrick Berbier.
 Offren söker inte vård och tas inte på allvar av myndigheterna, så total straffrihet råder, sade han.
Therese Yeda, en 32-åring för tillfället skyddad av FN:s stridsvagnar och automatkarbiner i ett flyktingläger, berättade för HRW om ett möte med en milisgrupp. Hon var på väg mellan två byar när hon stoppades i en vägspärr.
 En stod vid vägspärren och de andra gömde sig i buskarna innan de hoppade fram och riktade sina gevär emot mig.

Fostret rör sig inte
Hennes följeslagare sprang i väg. Själv kunde hon inte springa på grund av all packning.
 Tio av dem hade gevär, de andra två machetes. Alla tolv våldtog mig. Jag är gravid i åttonde månaden men bebisen verkar ha slutat röra sig, sade Yeda, vars fem barn misshandlades av milismännen.
Striderna har kostat över 50 000 människoliv i Ituri. Sedan de åter blossade upp i december har 100 000 civila tvingats på flykt enligt FN:s kontor för humanitära frågor (OCHA). Av dem har omkring 70 000 skydd i något av FN:s flyktingläger enligt lokale OCHA-chefen Modibo Traore.
 Den humanitära situationen har blivit katastrofal, sade Traore på måndagen.
Nyligen dödades nio FN-soldater i ett bakhåll. FN-truppen Monuc slog tillbaka och sköt ihjäl ett 50-tal kongolesiska milismän. Traore befarar att FN:s offensiv kommer att försvåra hjälparbetet i Ituri.
 I sammanhanget sågs Monuc-attacken som en hämndaktion. Miliserna kommer att slå tillbaka och plundra folk, som de alltid gör, sade Traore.

Mer läsning

Annons