Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systembolagets alkoholförsäljning ökar

Systembolagets försäljning av alkoholdrycker ökade i Sverige under årets första sex månader.
Spritförsäljningen fortsatte dock att minska, allra mest i Norrbotten.'

Annons
Trots kraven från bland andra Systembolagets ledning på sänkta alkoholskatter för att klara utlandskonkurrensen, ökade den totala försäljningen av alkoholdrycker med 1,6 procent under de första sex månaderna jämfört med samma period i fjol. I juni ökade försäljningen med hela 3,5 procent jämfört med samma månad förra året.
Blanddrycker ökade mest med 18,4 procent. Vin ökade med 2,5 procent och starköl med 2,7 procent. Spritförsäljningen minskade däremot med 3,8 procent. Den kraftigaste nedgången var inte i södra Sverige, där försäljningen av sprit gick ned med 1,9 procent. I stället har norrlänningarna antingen minskat sin spritkonsumtion rejält eller hittat andra konsumtionskanaler. Där minskade spritförsäljningen med 9,4 procent.
Den totala alkoholförsäljningen ökade i södra Sverige ( Skåne, Blekinge och Halland) med 4,5 procent, trots konkurrensen från Tyskland och Danmark.
Vinförsäljningen ökade i alla län utom Västmanland och Gävleborgs län, där den minskade något. Starkölsförsäljningen varierar kraftigt mellan länen. I Blekinge ökade försäljningen med 9,3 procent medan den minskade med 5,0 procent i Dalarna.
Systembolagets vd Anitra Steen tror att konkurrensen från utlandet minskat något.
"En bidragande orsak till att försäljningen nu ökat något skulle kunna vara en viss dämpning av utlandsinköpen", säger hon i en skriftlig kommentar.
Dessutom var försäljningen under midsommarveckan större i år jämfört med förra året, trots det dåliga vädret, eller måhända på grund av.

Mer läsning

Annons