Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ta chansen

asdfasdfasdfasdf

Annons
Ta chansen i Indien och Kina

Stockholm (PM)

Den starka tillväxten och ökad inhemsk konsumtion gör Indien och Kina till intressanta investeringsalternativ. Risken är högre i Kina medan Indien är stabilare.

Det har varit ett bra år för de flesta asiatiska börserna. Intresset för Indien har varit stort och räknat i lokal valuta har börsvärdet ökat med 47 procent. För Kina har uppgången varit 23 procent. Det är alltid svårt att gå in i marknader som redan har gått bra en period och det krävs en ordentlig funderare på vad som ska driva börskurserna vidare. Privata Affärer har talat med två erfarna fondförvaltare som har hjälpt till att måla upp bilden av den framtida ekonomiska utvecklingen i Indien och Kina.
David Chatterjee och Nidhi Mahurkar ingår i den schweiziska investmentbanken Pictets Asienteam och förvaltar de båda fonderna Indian Equities och Asian Equities exklusive Japan.
- Det första som sticker ut vid en jämförelse är att Indiens ekonomi är hälften så stor som Kinas, säger David Chatterjee.
BNP per person i fjol var 3 100 dollar i Indien och 5 600 dollar i Kina. Det bor drygt 1,3 miljarder i Kina medan befolkningen i Indien uppgår till närmare 1,1 miljarder.
Historiskt sett har den indiska ekonomin vuxit långsammare än Kinas. I genomsnitt har tillväxten i Indien varit 5 procent och som bäst drygt 6 procent medan motsvarande siffra för Kina är 8,5 procent de senaste tio åren. Tillväxten påverkar också välfärden som ökar med ungefär 7,5 procent per år i Kina medan ökningstakten är hälften så stor i Indien.
- Skillnaden mellan de båda länderna kommer att minska de närmaste tio åren, säger David Chatterjee.
Indien har många fördelar jämfört med Kina. Det gäller utbildning och att människor är bra på engelska. Indien har också en fördel när det gäller rättsväsende och demokrati. Landet har en mer utåtriktad global modell och flera företag är verksamma inom sektorer som programvaror och läkemedel. De har också lyckats konkurrera globalt inom servicesektorn.
Den kinesiska modellen är så här långt en fråga om enkel tillverkning till låga kostnader. Men de håller på att avancera i värdekedjan och förbättringar sker över tiden. Nu monteras datorer och bildskärmar i Kina medan delarna fortfarande tillverkas i till exempel Taiwan.
- Men på marginalen tror vi att det sker ett skifte i båda länderna. Kina utvecklas inom servicesektorn och Indien inom tillverkning, säger Nidhi Mahurkar.
Båda länderna vill växa både på den amerikanska och globala marknaden.
- Det finns en tydlig skillnad mellan de båda ländernas tillväxtprofiler framöver. Indien kanske inte är lika spännande, men det är stabilare. Kina är mer volatilt (rörligt) och där finns en risk. Det kan diskuteras hur hög risken är, säger David Chatterjee.
Tillväxttakten i Kina är en het fråga. Kommer Kina att lyckas mjuklanda ekonomin och behålla en tillväxttakt på drygt 8 procent per år?
- Min uppfattning är att tillväxten i Kina kommer att fortsätta och att man kommer att röra sig från en investeringsdriven tillväxtmodell till en mer konsumtions- och exportdriven tillväxt, säger Nidhi Mahurkar.
Pictet har en lägre andel än normalt placerat i kinesiska aktier. Det finns tre skäl till det. Först finns risken att något negativt kan hända med den kinesiska ekonomin. Ett annat skäl är att oljebolaget Petrochina svarar för en stor andel av börsvärdet. För det tredje är ökningstakten för bolagens vinster på väg ned. Om den kinesiska marknaden som helhet kan ses som fullvärderad, hur är det då med Indien?
- Det är inte spektakulärt billigt. För ett eller två år sedan såg Indien fantastiskt ut. Men det har varit en bra resa de senaste tolv månaderna. Nu värderas Indien i linje med sin historiska genomsnittliga värdering, det är inte lågt värderat relativt sett men det är heller inte riktigt dyrt, säger David Chatterjee.
Ett tips till hugade spekulanter är:
- Håll utkik efter något hemskt händer i Kina, då är det rätt tid att investera. När något otrevligt händer och börsen faller 20 procent, det är då du alltid ska köpa, råder David Chatterjee. (PM)

Agnetha Jönsson-

Bildtexter:

penart0536-2_1.jpg
Börsmäklare på en mäklarfirma i Bombay har fullt upp. Indien är forfarande en växande marknad som lockar investerare.
Foto: Arko Datta/Reuters

penart0536-2_2.jpg
Börsmäklare på en mäklarfirma i Bombay mitt uppe i arbetet.
Foto: Arko Datta/Reuters

Mer läsning

Annons