Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta kommandot och bli ditt livs entreprenör

Annons

Oavsett vilken väg vi väljer att vandra efter att vi kastat av oss studentmössan så bör varje steg man tar innehålla en stor dos av "tro på dig själv", en stor vilja att nå sina mål och en styrka att låta motgångar rinna av och stärka en. Det finns ingen rätt eller fel väg, livet har ingen inbyggd GPS då vi inte lever för att nå en viss destination, utan för själva resan.

Oavsett om man väljer att studera eller arbeta leder båda till att du dagligen utvecklas av ditt agerande och interagerade, du fyller konstant på din kunskapsbank vilket gör dig till en rikare person.

En studievägledare kan lotsa dig genom djungeln av alla yrken men det är i slutändan upp till dig själv att vässa upp de egenskaperna som gör dig unik för att bli riktigt vass i ett ytterst konkurrenskraftigt samhälle, detta oavsett ålder och livsskede.

Ställ frågorna; vad gör mig bra? vad gör mig unik? vad gör mig attraktiv?

Alla är bra på något, alla är unika på sitt alldeles särskilda sätt. Om du är osäker, fråga de som älskar dig mest, för de ser det vackra i just dig, de ser dina reella styrkor även i dina allra svagaste stunder.

När du funnit svaren, skriv ner dem, omvandla orden till bränsle för att stärka lågan inom dig som frambringar värmen i din utstrålning så att även din omgivning får ta del av den du är på riktigt.

Det är viktigt att ta kommandot över sin personliga utveckling, låt dig förvandlas till ditt eget livs entreprenör. Många ser entreprenörskap som en del av sin arbetsroll, jag ser det som en del av ens personlighet, där man konstant väljer att se möjligheter i olika situationer i stället för hinder. För mig ter det sig således naturligt att jobba på att vara en bra entreprenör även när jag är ledig, för att konstant växa som individ och finna det finaste i just min resa.

Visionärt tänkande, innovation och att våga drömma är ett recept för att vara en entreprenör och det är väl precis så människor önskar att vara hela tiden och inte bara under sin arbetstid. När du vet vem du är och vilka styrkor du besitter är det omöjliga helt plötsligt möjligt. En paradox förvisso men det tål att prövas. I dagens samhälle finns det bara ett sätt att sticka ut på, genom att vara dig själv till det yttersta, för det kan ingen annan vara – inte ens om de försöker.

Men för att ta nya arbetsplatsen med storm, för att våga hålla ett föredrag på jobbet, uttrycka din åsikt på föräldramötet eller kliva in på krogens flörtarena med ditt nyputsade jag så krävs det att även plocka fram sin sociala förmåga.

En förmåga som man inte nödvändigtvis föds med, utan en förmåga som kan drillas fram genom övning. För oavsett vad du önskar i livet så är ingenting genomförbart om interaktionen med dina medmänniskor är bristfällig.

Vi vill alla kunna övertyga, vi vill kunna lämna ett fantastiskt intryck och vi vill kunna presentera oss på ett sätt som lämnar ett varmt avtryck hos vår mottagare. Börja med att vara stolt över att du är unik, sträck på dig, ge ett fast handslag och visa att du är här, på riktigt. Att vara social kräver att du är närvarande på riktigt, och bekväm med den du är. Det blir du genom att ta fram dina styrkor och tro på dem.

Du ser, allt går hand i hand.

Sanaz Tarlani

ST-krönikör och jurist med Sundsvallsrötter. Lever efter tron att vågar man inte satsa på grund av rädslan att förlora kan man heller inte vinna.

Mer läsning

Annons