Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Täckningen – en viktig demokratifråga

/

Annons

Det har hänt att jag sittandes på en stubbe i svampskogen haft telefonmöten med kolleger runt om i hela landet, från skidspåret en sen kväll via mobilens mejl kollat på morgondagens förstasida och samtidigt samtalat med nattchefen – eller att jag viskandes på pass en lördagmorgon stått och bollat rubriker och bilder med en webbredaktör.

Så ser mitt jobb ut, som ansvarig för ST:s journalistik och innehåll, där verksamheten pågår dygnet runt årets alla dagar.

Inget konstig med det. Så är det för en ansvarig utgivare. Men för att detta ska fungera i praktiken så krävs bra mobiltäckning och tillgängligt internet.

Visst, i stugan bryts samtalen lika ofta som oförklarligt och vissa stunder övergår 3G till E – som sen slutar funka helt, och att då sköta sitt jobb under den ständiga jouren är helt omöjligt.

Tänkte på detta när jag läste vår granskning för några veckor sedan om de digitala klyftorna i Medelpads glesbygd. Där träffade vi Naggenbon Leif Jonsson som fick klättra upp på taket eller åka iväg med bilen för att leta täckning för att kunna ringa.

Så ska det inte behöva vara!

Visst, inne i stan är uppkopplingen ofta så bra att det nästa knastrar i telefonen. Men utanför?

Det här är ett problem för hela samhället. På flera plan. Det skapas klyftor, där många på landsbygden hamnar utanför genom att de inte alls har samma möjligheter och utbud som andra. Så är det förvisso inom fler områden, men när täckningen är så dålig att man inte kan få hjälp om olyckan är framme – då är det riktigt allvarligt.

Jag blev intervjuad av Dagens Nyheter i samband med att regeringen tillsatte den nya mediepolitiska utredningen. Då passade jag på att lyfta in även frågan om mobila bredband och internetuppkoppling på landsbygden – den kommer nämligen att vara avgörande för morgondagens mediekonsumtion.

Vi vet alla att nyhetsförmedlingen digitaliseras i allt högre takt. Samtidigt så kan inte alla ni som läser detta göra det på ett bra sätt digitalt – på grund av att internetuppkopplingen är för dålig där du är.

Givetvis finns det en ekonomisk aspekt här. "Områden som har bristfällig täckning bedöms inte vara lönsamma av marknaden", konstaterade Post- och telestyrelsen i ST:s granskning.

Men vad blir följden? I en framtid där papperstidningen inte bär nyheterna i alla områden alla dagar i veckan, där analoga sändningar blir digitala och tablå-tv ersätts av digitala play-tjänster – hur ska den som bor och vistas bortom internets täckning kunna hålla sig informerad då?

Det är ett stort demokratibekymmer. Och det måste få en lösning – så att vi alla ska ta del av det ökande digitala nyhetsutbudet, som i förlängningen är en garant för den demokrati vi faktiskt lever i.

Trevlig helg!

Mer läsning

Annons