Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tage gör bokslut efter många aktiva år

/

Tomtetåg och flygande påskkärringar.
Tage Norgren har smyckat torget i åratal men nu är det färdigpyntat.
– Nu gör jag bokslut och hoppas att någon annan tar över, säger 87-årige Norgren.

Annons

Det är få som undgått att på något sätt se eller varit med om något av Timråprofilen Tage Norgrens arrangemang. Listan kan göras hur lång som helst och det finns mängder av olika saker som den gamle mannen varit en del av. Det handlar om spelmansstämmor, bokprat, drakflygningar och inte minst det årligen återkommande pyntet av Timrå torg.

– Det började med att jag och några skoltrötta elever byggde en snödrake på torget, säger Tage Norgren.

Efter det har det blivit julpynt i form av tomtar i olika konstellationer och påskprydnader av olika slag. Tage har alltid sagt att det är viktigt att hålla på traditionerna och den gamle Timråprofilen har haft kul under alla år. Nu hoppas han att några andra tar över stafettpinnen och håller torget pyntat.

– Jag hoppas att det är någon förening eller något byalag som tar över, säger Tage men man kan höra att det finns tvivel i hans röst.

För några år sedan sa Tage att han skulle lägga ner verksamheten med att arrangera spelmansstämmor. Men det tog inte många månader innan han var i gång igen. Sammanlagt blev det enligt Tage 12 stämmor han arrangerade och dessutom har det under åren blivit ett antal Nallekonserter i samarbete med Erikshjälpen.

På Inbetween har åldermannen arrangerat flera träffar med bokprat och det har även blivit en rad andra arrangemang i kommunen. Hur många drakar den händige mannen konstruerat vet han knappt själv och de populära flygningarna på kullarna i Granlo i Sundsvall kommer också att upphöra.

– De lägger jag också ner, säger han.

Nu planerar Tage att tillbringa mycket tid ute på Tynderö där han har sommarstugan. Han pratar drömmande om turer i båten och att ta det lugnt och engagera sig åt sig själv. Och det märks att Tage som fyllt 87 inte är lika alert längre. Efter en nyligen gjord operation i vaden så linkar han fram lite sakta på kryckorna. Han pratar också om att sälja huset vid järnvägsstationen i Timrå där han bott i 50 år. För nu har han bestämt sig att trappa ner med aktiviteterna.

– Nu vill jag ha lugn och ro, säger han men, som sagt, det är något den aktive åldringen proklamerat tidigare.

Mer läsning

Annons