Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågstopp i norr hävs

All tågtrafik till och från övre Norrland stoppades i drygt ett dygn efter en kollision mellan ett godståg och en lastbil i Ekträsk i Västerbotten. Men under natten till torsdagen räknade Banverket med att tågen skulle rulla igen.

Annons
 Vi kommer att kunna släppa på trafik igen redan vid midnatt. Vi har till dess lyckats få ordning på såväl spår som kraftförsörjning, säger Hans Gothefors, informationsansvarig vid Banverkets norra region, som dock påpekar att tågen måste gå med lägre hastighet än normalt.
Banverket befarade till en början med att det skulle vara totalstopp för all trafik fram till torsdagskvällen.

Stor förödelse
Tisdagens kollision mellan godståget och lastbilen blev mycket våldsam och ställde till med stor förödelse. Ungefär 250 meter räls är förstörd. Dessutom är kontaktledningsstolpar och signalskåp nedrivna och trasiga.
 Det kan dröja innan allt är lagat, men det var angeläget att få i gång trafiken så snabbt som möjligt. Såväl stålindustrin som skogsindustrin är beroende av att deras dagliga transporter kommer fram i rätt tid, säger Hans Gothefors.
 Varje dygn som tågtrafiken stoppas innebär att vi inte få fram 35 godståg. Det är särskilt allvarligt för ståltågen mellan Luleå och Borlänge. För ståltransporterna finns inga alternativ. De är alldeles för tunga för att kunna lyftas över till vägarna, säger Håkan Sjöström på transportföretaget Green Cargo.
En viss del av skogsindustrins transporter kommer dock att kunna köras på lastbil, enligt Sjöström som också uppger att Green Cargo kommer att sätta in extratåg så snart banan är öppen igen.

Buss ersätter
Passagerarna på Connex persontåg får åka buss förbi olycksplatsen mellan Bastuträsk och Vännäs. Trafiken drabbades av flera timmars förseningar, som mest 7,5 timmar.
Det tungt lastade godståget höll 100 kilometer i timmen på väg söderut mot Ekträsk. Då upptäckte lokföraren att en trailer med en grävmaskin satt fast på järnvägsövergången. Tåget brakade rätt in i trailern.
I sista stund hoppade den 56-årige lokföraren från loket och räddade förmodligen sitt liv, men blev allvarligt skadad.
Han vårdas på Umeå universitetssjukhus där man uppger att han opererats akut och att skadorna bedöms som allvarliga.
Lastbilsföraren hann lämna sitt fordon före kollisionen.

Mer läsning

Annons