Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terror dyrt för resebranschen

Terrordåd och naturkatastrofer gör att resebolagen står inför nya problem och ökade kostnader. I framtiden kan terrorhot komma att väga tyngre i bolagens riskanalyser.

Annons
Till följd av bombdåden i Sharm el-Sheikh i Egypten stängs resmålet i minst två veckor. För Apolloresor innebär det en merkostnad på drygt en miljon kronor bara för det extraflyg som måste sättas in för att få hem resenärer och personal tidigare än beräknat. Därtill kommer utlägg i samband med att gäster som avbryter sin semester får pengar tillbaka för den del av resan som inte har utnyttjats.
Det är svårt att få ihop ekvationen hur extrakostnaderna ska finansieras. En följd av att resmål stängs kan bli att resebolagen styr över resenärerna till andra destinationer.
 Detta kan medföra en större konkurrens om befintliga bäddar, vilket i sin tur kan innebära ökade priser. I och med att kostnaderna ökar borde det blir dyrare att resa. Men för att locka resenärer måste man sänka priserna, säger Peter Bertilsson som är försäljnings- och marknadsansvarig på Apolloresor i Sverige.

Ny risk
I tidigare års riskanalyser har oljepriset och valutakurserna vägt tungt.
 Vi har inte haft någon större erfarenhet av terrorhandlingar. Men i framtiden måste vi ha klara handlingsplaner i form av alternativa resmål, hemtransporter och krishantering, säger Bertilsson och spår att terror kommer att bli en viktigare faktor i framtida riskanalyser.
Researrangörföreningen i Sverige tror inte att den senaste tidens oroligheter kommer att påverkar hur arrangörerna väljer sina resmål.
 Det är alltid resenärerna som väljer destinationerna, säger Jan Widlund, verkställande ledamot.

Moraliskt ansvar
Peter Bertilsson håller med om att det är resenärerna som genom sina önskemål bestämmer vilka destinationer som erbjuds.
 Men vi har ett moraliskt ansvar eftersom vi marknadsför resepaket. Det är klart att vi måste tänka till, säger han.
 Vi har generellt inte rest till resmål som har varit i riskzonen, men riskzonen tycks bli allt större.
Branschen tar sitt ansvar genom att följa Utrikesdepartementets rekommendationer, anser Jan Widlund.

Mer läsning

Annons