Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terroristmisstänkta irakier åtalas snart

Efter snart ett år i häkte åtalas inom kort två terroristmisstänkta irakier. Deras advokater har fått åklagarens förundersökning.

Annons
De två, en 25-åring från Malmö och en 29-åring från Stockholm, ska enligt åklagaren från Sverige ha hjälpt till att organisera ett dubbelt självmordsattentat i staden Arbil i norra Irak för drygt ett år sedan. Vid attacken, som riktades mot två kurdiska partier, dog över 100 människor.
 Jag kan tänka mig att åklagaren väcker åtal den 1 april, för preliminärt är rättegången planerad att börja den 7 april, säger advokat Peter Mutvei, som försvarar 29-åringen.

Båda nekar
Åklagaren själv, vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström, var oanträffbar på fredagen.
Båda männen nekar till brott. Men Peter Mutvei kan, efter att ha läst den cirka 2 000 sidor långa förundersökningen, inte säga något om innehållet, eftersom advokaterna av domstolen har belagts med yppandeförbud. Men han är övertygad om att hans klient kommer att åtalas för terroristbrott.
 Och det finns ju naturligtvis olika förhållanden som han måste kunna förklara, säger han.
Den misstänkte kom till Sverige 2002 och har här, som Stockholms tingsrätt beskrivit det, "bedrivit religiösa studier med avseende på Koranen".
Advokat Ola Salomonsson, som försvarar den andre misstänkte, räknar också med ett åtal. Även 25-åringen nekar till brott.
 Det har han gjort från första dagen, säger Ola Salomonsson.

Riskerar dödsstraff
När polisens nationella insatsstyrka slog till i april förra året greps ytterligare två misstänka. De har sedan dess släppts ur häktet och den ene beslutade regeringen i december att utvisa till Irak. Men då han riskerar dödsstraff där verkställs inte beslutet tills vidare, utan 26-åringen måste anmäla sig fyra gånger i veckan hos polisen.
När regeringen beslutade om utvisning sade justitieminister Thomas Bodström att mannen har starka band till den kurdiska terroristorganisationen Ansar al-Islam. Enligt FN har organisationen direkta kopplingar till al-Qaida och Usama bin Ladin. Det gör det rimligt att anta att också de två män som nu åtalas misstänks för samarbete med eller medlemskap i Ansar al-Islam.

Mer läsning

Annons