Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidig julklapp till Ånge

/

– Bättre julklapp kan man inte tänka sig. Det säger kommunalrådet i Ånge, Sten-Ove Danielsson, efter gårdagens beslut att etableringen av ljud- och bildarkivet i Ånge får 9,8 miljoner kronor i EU-bidrag.

Annons
För Ånge har veckan varit en enda lång julafton.
Först kom beskedet från länsstyrelsen att man satsar tre miljoner kronor i ljud- och bildarkivet.
Och så i går kom beskedet om att EU skjuter till ytterligare nära tio miljoner kronor.
Jag tror aldrig att jag har fått ett sådant här roligt besked tidigare som gällt en etablering till Ånge, säger Sten-Ove Danielsson.
Beskedet i går innebär att 20 nya jobb skapas i Ånge. Och att SVT och ytterligare mediebolag skjuter till pengar.
Sveriges Television kommer att satsa 25 miljoner kronor i projektet. Totalt rör det sig om 70 miljoner kronor under tre år, fortsätter Sten-Ove Danielsson.
Redan igår drog projektet igång rent praktiskt.
Vi har folk på plats i Stockholm för att börja diskutera lokalfrågan. Och så snart som möjligt, men troligen efter jul, kommer rekryteringen av personal att börja, säger Sten-Ove Danielsson.
Med projektet kommer många gamla tv- och radioprogram att räddas till eftervärlden.
Den gamla tekniken som programmen är inspelade med innebär att programmen åldras. Och därmed går en kulturskatt ur tiden som inte går att återskapa.
I de europeiska radio- och tv-bolagens arkiv räknar man med att det finns mellan 50 100 miljoner timmar program lagrade på magnetband eller film.
Det som kommer att göras nu i Ånge är det som är mest akut av Sveriges Televisons program. Jag har fått uppgifter om att det skulle behövas 800 miljoner kronor för att digitalisera alla program, säger Sten-Ove Danielsson.
Och han ser heller inget slut efter de tre projektåren.
Tekniken som kommer att byggas upp i Ånge blir unik. Troligen kommer det att behövas experter från Stockholm vid starten för att lära ut den gamla tekniken som programmen är inspelad på. Det finns nästan ingen under 60 år som kan den. Och ser man då till övriga världen så kommer behovet av att digitalisera gamla program att vara enormt. Men just nu ska vi suga på den här julklappen, slutar en mycket nöjd Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons