Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningsrapport: Bosnienserbiske ÖB Mladic lokaliserad

Serbiens regering vet var den jagade bosnienserben Ratko Mladic finns, hävdar den serbiska tidningen Danas.
Mladic är en av de huvudanklagade för den beryktade massakern på bosnienmuslimer i Srebrenica 1995.

Annons
Regeringen i Belgrad diskuterar nu hur Mladic ska kunna gripas utan att någon dödas, inklusive Mladic själv, rapporterade Danas på fredagen. Den respekterade tidningen åberopade en "mycket pålitlig" källa.
Rapporter som förekommit om att förhandlingar skulle pågå med Mladic om att ge upp är inte sanna. En kapitulation är inte något sannolikt alternativ. Som läget är nu måste han gripas, skrev Danas.

Gömd i Serbien?
Den forne bosnienserbiske överbefälhavarens gömställe lokaliserades under FN-åklagaren Carla del Pontes besök i Serbien nyligen. Hon mötte "mycket samarbetsvilliga medarbetare" inom den serbiska ledningen, uppgav tidningen.
"Vår tidning har fått veta namnet på staden där Mladic har hittats, men vi har bedömt att det inte är lämpligt att avslöja det nu på grund av de spänningar det kan skapa. Vi kan bara säga att det är en större stad inne i Serbien".
Myndigheterna förnekade dock att man vet var Mladic befinner sig.
 Uppgifterna om direkta samtal med Mladic och information om att han gömmer sig i en stad i hjärtat av Serbien är absolut osanna, sade Rasim Ljajic, chef för Serbiens nationella råd för samarbete med FN-domstolen i Haag.

Video ökade trycket
Den senaste uppmärksamheten kring Mladic delvis utlöst av att serbisk tv för första gången visat videoupptagningar från massakern i Srebrenica håller enligt Ljajic på att förvandlas till en kampanj som skadar Serbien.
 Ett intryck håller på att skapas att vi vet var Mladic är, att vi har vetat hela tiden, men inte har velat utlämna honom, sade Ljajic.
Mladic har två gånger åtalats i sin frånvaro för folkmord. Han är en av de två män som är mest efterspanade av FN:s tribunal i Haag för krigsförbrytelser i det forna Jugoslavien. Serbiens oförmåga att gripa honom har varit det främsta hindret för landets möjligheter att närma sig ett medlemskap i EU och Nato.
Enligt rykten är Mladic skyddad av armén eller säkerhetstjänsten. Han påstås ofta resa under ytterst säkra förhållanden.

Mer läsning

Annons