Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåtet att åka vattenskoter utomskärs på västkusten

Ett år efter att regeringen hävde förbudet mot att köra vattenskotrar tycks sporten populärare — och för många mer prövande — än någonsin. Därför har flera länsstyrelser runt om i landet denna sommar valt att förtydliga regelverket kring de omstridda farkosterna.

Annons
 Jag får många samtal från allmänheten som upplever dem som väldigt störande. Mycket för att de kör runt, runt inom samma område, säger Stellan Elmer, marinbiolog hos länsstyrelsen i Västra Götaland, till TT.
Fram till den 15 juli förra året var det i princip förbjudet att köra vattenskoter i svenska farvatten. Länsstyrelserna hade dittills visserligen tidigare utfärdat dispenser, men det strikta regelverket accepterades inte av EU utan Sverige fick bakläxa och förbudet hävdes.

Vaga regler
Det är nu tillåtet att köra vattenskoter i alla farleder, men inte närmare stranden än 300 meter. Men om farleden är mindre än 300 meter får numera dessutom hela farledsbredden användas.
 Vad som är en allmän farled preciseras av Sjöfartsverket, men verket preciserar inte vilken bredd en allmän farled har, förklarar Stellan Elmer.
Ett smalt sund kan utgöra en del av en farled och det kan finnas öar mitt i farleden som legat närmare än 300 meter. Många har undrat vad som då gäller eftersom regelverket varit så otydligt. Samtidigt har förare utnyttjat de vaga reglerna och tänjt på gränserna för vad som är tillåtet.

Tillåtet köra utomskärs
Från och med fredag blir det dessutom tillåtet att köra vattenskoter utomskärs på västkusten, eller i "territorialvatten utanför baslinjerna" som beslutet ordagrant lyder. Detsamma gäller exempelvis i Stockholms skärgård.
I övrigt gäller samma hastighetsbegränsningar och samma regler om sjövett för vattenskotrar som för övrig sjötrafik.
 Det har väl varit lite si och så med det hittills, säger Stellan Elmer.

Mer läsning

Annons