Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå kommun och landstinget bråkar om fakturor

Timrå kommun vägrar betala landstingsfakturor som gäller patienter som är medicinskt färdigbehandlade. Enligt kommunen har sjukhuset inte följt reglerna om att vårdplaner ska finnas när patienten skickas hem efter sjukhusvård.

Annons
Landstinget är av en helt annan åsikt och nu kopplas jurister in för att försöka lösa tvisten.
De rutiner som ska gälla är att vi har fem dagar på oss från det att sjukhuset meddelar att en patient är medicinskt färdigbehandlad. Då ska vi ha en vårdplan klar för att ta emot patienten, för fortsatt vård i hemmet, korttidsboende eller i annat boende, säger äldreomsorgschefen Birgitta Andersson.
Hon har i en skrivelse till Sundsvalls sjukhus påmint om vikten av att vårdplaner upprättas så att de som tar över inom kommunen vet vad som gäller och hur de ska planera verksamheten.
Sjukhusdirektör Rolf Forsström menar att sjukhuset gjort vad man kunnat och i ett svarsbrev skriver han:
I samtliga fall är kommunens biståndsbedömare kallad till vårdplanering, men i inget av fallen har någon från kommunen kommit till sjukhuset för vårdplanering.
Birgitta Anderssons verklighet ser något annorlunda ut och hon säger:
I samtliga fall har vårdplan ej upprättats och i flera fall har sjuksköterskan från avdelningen inte medverkat när biståndshandläggaren kommit till sjukhuset för vårdplanering
Hon hävdar att när biståndshandläggare kommit till sjukhuset och föreslagit att man ska skriva en vårdplan har de ofta fått svaret att man inte känner till vad det handlar om.
Rolf Forsström hävdar att kommunen själv krävt att få göra sin egen vårdplanering och att den medicinska informationen som behövs har skickats till kommunen. Därför kräver han att kommunen ska betala fakturorna.
Det kom en ny lag för två år sedan och den säger att landstinget är skyldiga att upprätta en skriftlig vårdplan och det har man inte gjort, säger Birgitta Andersson som inte tänker låta Timrå kommun betala räkningarna, om inte juristerna kommer fram till något annat.Mer läsning

Annons