Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timråklass bäst i Sverige på robotdesign

/
  • Samtliga i elever i andra årskurs på teknik- och företagarprogrammet i Timrå gymnasium plus ytterligare några som saknas på bilden har varit med att skapa den robot i förgrunden som vann designepriset i Eskilstuna.
  • Från vänster eleven Robbin Hägglund, läraren Gunnar Grundberg och eleven Daniel Millebjer som representerade Timrå Gymnasium under tävlingen i Eskilstuna och som fick ta mot första priset för Sveriges bästa robotdisigne.

Så har det hänt igen. Gymnasiet i Timrå har tagit hem ytterligare ett första pris. Den här gången är det teknik- och företagarinriktningen som vunnit en riksomfattande tävling.

Annons
Det är samtliga elever i årskurs två i programmet och några i årskurs tre som gemensamt jobbat fram den robot som tävlingsjuryn fastande för.
Egentligen kom idén av några elever för flera år sedan, berättar Gunnar Grundberg, lärare som är både glad och stolt över utmärkelsen.
Vi var värda att vinna, säger han i nästa andetag.
Från början hade 200 skolor skickat in bidrag till tävlingen som avgjordes under torsdagen. Av alla bidrag, kom 30 till finalen som gick i Eskilstuna.
Gunnar Grundberg och två elever fick representera gymnasiet i Timrå. Det blev en spännande dag och man upptäckte snabbt att det fanns ett stort intresse för roboten från Timrå.
Förenklat handlar det om en spelrobot som spelar mot vem som helst där de förlorar som drar den sista av 16 pinnar. Detta samtidigt som roboten pratar med motspelaren.
I roboten finns dagens med modärna styrkort. Och det har tagit lång tid för eleverna att jobba fram den färdiga produkten.
Vi har tillverkat och testat olika komponenter och även fått en del hjälp från universitetet i Sundsvall.
Bland annat när det gäller en 3D-skrivare för att få fram och kunna tillverka detaljer i själva konstruktionen. Även Permobil har hjälpt till att löda där skolan inte haft tillräckligt fina instrument.
Sammantaget blev det ett vinnarkoncept. Och motiveringen från juryn var att varje del i konstruktionen var noga genomtänkt.
Det var första gången som tävlingen arrangerats. Och bakom den står högskolan i Mälardalen, som håller på att bli Sveriges robotcentrum. Målsättningen med tävlingen är att sprida tekniken.

Mer läsning

Annons