Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejtaxi och olika priser hos frissan blir olagligt

Det blir olagligt med olika priser för kvinnor och män i allt från taxibilar till nattklubbsbesök och klippning hos frisören.
Den nya lagen väntas gälla från i sommar.

Annons
Regeringen beslutade på torsdagen om en proposition som innebär ett utvidgat skydd mot könsdiskriminering.
 Syftet är att skapa en lag som behandlar alla lika oberoende av kön, säger jämställdhetsminister Jens Orback till TT.
Lagen innebär att diskrimineringsförbud utökas till att gälla handel med varor, tjänster och bostäder.
Det betyder till exempel att en mäklare inte kan sålla bort kvinnliga spekulanter och en kvinnlig företagare som ansöker om ett banklån och anser sig diskriminerad på grund av sitt kön kan få sitt ärende prövat i domstol.
Dessutom får inte nattklubbar ha olika priser för kvinnor och män och inte heller olika åldersgränser. Kryssningar som är gratis för det ena könet men inte det andra förbjuds.

Bra tycker SHR
Mats Hulth, ordföranden i SHR, Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, tycker att förslagen om samma åldersgränser på krogen är bra.
 Vi har sedan flera år rekommenderat våra medlemsföretag att inte ha olika åldersgränser, säger han.
Taxiföretag runt om i landet har vid tillfällen infört lägre pris på sena nätter för ensamma kvinnor vilket inte blir tillåtet framöver. Jens Orback tycker det vore bättre om man inför singeltaxi i stället så att både ensamma män och kvinnor kan ta sig hem tryggt på natten.
Försäkringar som har olika premier beroende på om en man eller en kvinna tecknar dem kommer däremot även i fortsättningen att vara lagliga eftersom försäkringstjänster undantas från förbudet.
Diskrimineringskommittén förslag, som ligger till grund för den påtänkta lagen, ansåg å sin sida inte att det var acceptabelt med olika premier för män och kvinnor.
 Vi tittar vidare på den frågan och målet är att det inte ska vara någon skillnad men vi kan inte som ensamt land i EU införa sådana regler nu, säger Orback.

Andra undantag
Hälso-och sjukvårdstjänster omfattas inte heller av förslaget. Ett annat undantag för att skydda utsatta kvinnor är att lagen inte gäller uthyrning av boende till den gruppen.
Skyddet mot diskriminering på grund av kön jämställs i den föreslagna lagen med förbuden mot diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder och sexuell läggning.
Regeringen har stöd från samarbetspartierna miljöpartiet och vänsterpartiet vilket innebär att lagen med största sannolikhet antas av riksdagen. Orback hoppas på att den ska träda i kraft redan den 1 juli i år.

Mer läsning

Annons