Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv till sjukhus efter koloxidutsläpp vid SSAB

Tolv stålverksarbetare vid SSAB i Borlänge fördes till sjukhus natten till lördagen efter ett koloxidutsläpp i en fabrikslokal.
De anställda drabbades av yrsel, andningssvårigheter och illamående, men ska vara utom fara.

Annons
Den ene efter den andre av de sex arbetarna på nattskiftet i en galvaniseringlokal började må dåligt och omkring klockan halv två på natten slog de larm.
Fem ambulanser, polis och räddningspersonal sändes till SSAB. Under en kort stund uppstod det missförstånd om huruvida alla arbetarna kommit ut ur lokalen och räddningsmanskapet gjorde sig beredda att gå in, men snart hade samtliga sex tagits om hand och förts till Falu lasarett.

Rökdykare
Sämst mådde en traversförare som förlorade medvetandet gång på gång och hade stora andningssvårigheter. Han och en arbetskamrat fick ligga kvar på sjukhuset tills vidare.
Polisen spärrade av området, produktionen nödstoppades och rökdykare från räddningstjänsten i Borlänge gick in för att lokalisera läckan.
 Då upptäckte vi att en avgaskanal vid en ugn lossnat så att den koloxid som skulle letts ut i stället strömmade in i lokalen, sade räddningsledaren Kjell Wahrén till TT.
Det är inte känt när läckan uppstått. Koloxiden är osynlig och luktlös och symtomen uppträder inte omedelbart. Arbetsmiljöinspektionen har kopplats in.

Utom fara
När det konstaterats att det var koloxid i lokalerna beslutade räddningsledningen att även det skift med sex personer som lämnade arbetet klockan halv tio på fredagskvällen skulle kontrolleras av läkare. En av dem hade då redan tagit sig till sjukhuset eftersom han, ovetande om läckan, mådde dåligt.
På lördagen meddelade polisen i Dalarna att de anställda var utom fara och hade fått lämna sjukhuset.
Produktionen vid anläggningen var i gång igen under lördagen, utom i den drabbade galvaniseringslinjen, åter i gång.
 Vi har beslutat att inte dra i gång produktionen där förrän i morgon (söndag), säger Tommy Löfgren, informationschef vid SSAB i Borlänge till TT.

Mer läsning

Annons