Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomtarnas riksdag i Bergsjö

/
  • Gustav Lüllmaa, två år, Uppsala,  hade tur att träffa tomtar på sitt Bergsjöbesök. Tomtarna Palle från Wadköping och Julius från Köping hade godispåsar i släden.
  • Bröderna Sven-Erik Svensson, Bergsjö, och Sivert Svensson, Gällivare, är båda drivande i Sveriges Tomtegille. De ses i mitten, främst av tomtarna.

Ingen sup här, ingen glögg där. Inte ens en starköl i tomtedräkt. Klättra aldrig i en skorsten. Det ställs krav på de 45 medlemmarna i Sveriges Tomtegille och det är ordning på dem.

Annons
På fredagskvällen kom 20 av dem till Berggården i Gnarp för att på lördagen vara med på tomteriksdagen i Bergsjö. En enkel tillställning utanför Bergsjö hotell med som vanligt en diskussion om när julfirandet egentligen bör vara.
Det blev tyärr ingen stor publikuppslutning på den marknad som hölls före riksdagen.
Fel tid på året. Vi tomtar är mera spännande när barnen har sina förväntningar före jul, konstaterade Sven-Erik Svensson, Bergsjö, Nordanstigs egen tomte som under julafton i fjol hann med 14 bilburna besök.
Kollegan Peter Christiansen, Tumba, avverkade 19.
Du kan ju tänka dig vad som skulle hända om man tackade ja till en sup på varje ställe.
Snart 70-årige Strömsbrukssonen Sivert Svensson är sekreterare i tomtestyrelsen. Han är en stor fixartomte och drivande för tomtarnas vinterspel i Gällivare där han hamnade och blev kvar efter lumpen för 50 år sedan.
Vi har 2000-3000 besökare på vinterspelen, berättar han.
Grenarna på den mediauppmärksammade tillställningen är spark- och renrace, skorstensklättring och grötätning.
Det gäller att äta gröten snabbt men utan att den fastnar i skägget. Allt ska göras med stil, förkunnar Sivert Svensson som likt brodern har ett äkta åretrunt-skägg.
Skorstensklättring är en gren trots att den är förbjuden att tillämpa i skarpt julklappsutdelarläge.

Mer läsning

Annons