Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Total oenighet om stödboendet i Finsta

/
  • Under gårdagens möte fortsatte debatten om det omdiskuterade stödboendet i Finsta.

Finstaborna hävdar att barnen hittar knivar och kanyler. Socialtjänstens representanter tror inte att problemen härrör från det omdebatterade stödboendet norr om Sundsvall. I går hölls ännu ett möte om situationen på Hammarvägen.

Annons
I samband med att härberget öppnar på Södermalm i oktober ska antalet platser på stödboendet utökas. Det ska också bemannas dygnet runt. Förändringen sticker i ögonen på de boende som under hela våren krävt att boendet ska flyttas.
Vi vet ju att era bekymmer främst gäller närheten till Humlans förskola, sade socialtjänstens individ och familjeomsorgschef Kjell-Arne Sköldh.
Det handlar om 38 meter. Jag stegade sträckan, flikade en av de boende in.
Småbarnsföräldrarna vittnar om en orolig tillvaro med drogpåverkade bilister som kör längs gångvägar, gator och på parkeringar.
Det står bilar utanför balkongerna till boendet varje kväll och människor klättar in och ut, sade en förälder.
Socialtjänstens representanter Kjell-Arne Sköldh, Lars Fahlman och socialnämndens ordförande Martin Johansson (s) försökte inge hopp om förbättringar och ökad kontroll när platserna utökas.
Vi kommer att jobba efter trappstegsmodellen där härberget är steg ett. Därifrån kan den som sköter sig flyttas vidare till stödboendet, för att på sikt kanske få en egen lägenhet genom bostadssociala gruppen, säger Kjell-Arne Sköldh.
Han redogjorde också för förändringarna som gjorts sedan det förra mötet hölls i slutet av maj. Personalen på stödboendet har ändrat sina arbetstider och förskolepersonalen har fått telefonnummer så att de kan höra av sig direkt till boendet när det uppstår problem. Ett vaktbolag fortsätter att cirkulera i området nattetid och signalerna socialtjänsten fått är att problemen minskat.
Men de boende har en annan uppfattning.
Martin Johansson poängterade alla människors rätt till ett drägligt boendet och belyste hur svårt det är att få acceptans för ett stödboende för missbrukare med psykiska problem.
Tillsammans med småbarnsföräldrarna kontrade rektor Agneta Stark med argument om barnens rätt till trygghet.
90 barn är inskrivna på förskolan och jag har fått ta in dubbel bemanning på mornar och kvällar, eftersom ingen i personalen kan tänka sig att öppna och stänga förskolan ensam. De anställda är väldigt slitna och har länge jobbat på en hög anspänningsnivå. De är oroliga för barnens säkerhet, förklarade hon.
Martin Johansson tycker att de boende ska se tiden an eftersom de planerade förändringarna kan leda till något piositivt.
Men fungerar det inte då så får vi bryta upp boendet, säger han.
Men det 30-tal Finstabor som deltog i mötet lät sig inte bevekas. Nu ska de utöva påtryckningar på fastighetsägarna som väntas köpa upp husen på Hammarvägen.
Vi kommer nog inte längre än så här i kväll, konstaterade Kjell-Arne Sköldh.
Kollisionskursen mellan de boende och socialtjänsten tycks vara total.
Frågan är om nästa möte som planeras under sensommaren kan ändra på det.

Mer läsning

Annons