Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädplanteringar kan minska knappa vattentillgångar

Det är fel att satsa på kostsamma trädplanteringar för att lösa världens vattenproblem. De är ofta ineffektiva och tär tvärtom på knappa vattentillgångar.
Slutsatsen dras i en brittisk studie som läggs fram vid det årliga vattenforskarmötet i Stockholm i augusti.

Annons
Att plantera träd är en vanlig metod för att öka tillgången på vatten i torkdrabbade utvecklingsländer. Stora skogsprojekt pågår världen över. De bygger på antagandet att mark med skog alltid bevarar och ökar vattentillgången mer än gräsbevuxna marker.
Men nu slår forskare vid det statliga brittiska forskningscentret Tropical Forestry Research Programme, larm om att kunskapen är föråldrad och felaktig. De har i fyra år studerat en rad omfattande trädplanteringsprojekt, bland annat i Indien, Sydafrika och Costa Rica. Deras dom är hård.

Pengar i sjön
 Projekten är vetenskapligt illa underbyggda, skriver forskarna i sin rapport.
De anser att trädplanteringarna ofta motverkar sitt syfte och i stället minskar grundvattenresurserna. U-länderna slösar bort en massa pengar genom att satsa på lösningar som inte stöds av fakta.
Träd avdunstar mycket vatten och enligt studien avdunstar nederbörden dubbelt så fort i skogbevuxna områden som i trädlösa marker. I ett vattenstressat område i Indien ledde försök att omvandla jordbruksmark till skogar till att vattentillgångarna minskade med runt 20 procent. Liknande resultat har nåtts i Sydafrika.
Fortsätter trädplanteringarna i samma skala som i dag finns det risk för att de bidrar till sänkta grundvattennivåer och ebb i vattenmagasinen, varnar forskarna.

Dålig vattenpolitik
De betonar att trädplanteringar är viktiga av andra skäl, för att till exempel hindra jorderosion och minska risken för jordskred och översvämningar. Men de anser att de negativa effekterna antingen har ignorerats eller missförståtts.
 Vi säger inte att beskogning aldrig bidrar till ökade vattentillgångar eller att de inte spelar en viktig roll ekosystemet, betonar Ian Calder, chef för mark- och vattenforskningscentret vid universitetet i Newcastle.
 Men ska vi hushålla effektivt med världens knappa vattenresurser, då är den överentusiastiska synen på trädplanteringar ett praktexempel på hur beslut som saknar vetenskapligt stöd leder till en dålig vattenpolitik.

Mer läsning

Annons