Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre år för Lidenrånet

/
  • Rånarna tog av sig luvorna inne på banken, och övervakningskameran fångade dem. I går dömdes de till tre års fängelse för det misslyckade rånet.

Men bankchefen får mindre än hälften av det yrkade skadeståndet.
Det blir tre år bakom galler för de båda män som rånade Handelsbanken i Liden.
Rätten anser att bankchefen utsatts för ett allvarligt angrepp, men beviljar mindre än häften av det skadestånd han yrkade.

Annons
Handelsbanken i Liden låg avsides och bedömdes som ett lämpligt objekt när 52-åringen från Sundsvall och hans 53-årige kompis från Timrå skulle räta upp sin havererade privatekonomi.
De skaffade leksakspistoler, buntband och falska registreringsskyltar, och gick tämligen skräckslagna till aktion morgonen 20 oktober. Resultatet blev pannkaka. De visade sina ansikten för en övervakningskamera, och fick bara med sig 4 400 kronor i växelmynt.
Advokaterna menade att männen använt ett minimum av våld och hot när de tvingade den unge bankchefen att släppa in dem i banken. Därför borde de få ett lindrigt fängelsestraff.
Men rätten anser att de ändå planerat rånet efter bästa förmåga, och att de redan från början varit beredda att använda våld vilket visas av att de hade med sig buntbanden för att bakbinda kamreren.
Straffvärdet bedöms vara tre års fängelse, och några förmildrande omständigheter i den delen saknas.
Bankchefen vittnade om hur rädd han blivit, och hur denna rädsla fortfarande plågar honom i vardagen. Han yrkade 63 000 kronor i skadestånd.
Men tingsrätten beviljar bara 25 000 kronor. Rätten motiverar det med att ersättning för sveda och värk endast ska utgå för den akuta sjukdomstiden med 5 000 kronor. Bankchefens integritet har allvarligt kränkts, men skadeståndet i den delen sätts ner med en tredjedel från de yrkade 30 000 kronorna.
De tidigare ostraffade männen blir kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Mer läsning

Annons