Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre män oriktigt anklagade av Säpo

Annons
Fyra apor dog av värmeslag på väg till djurförsök på Smittskyddsinstitutet (SMI) i början av året.
När aptransporten i januari i år, anlände till SMI i Solna, låg fyra av de femtio krabbmakakerna döda i transportbilen. Enligt veterinärrapporten hade de dött av överhettning eftersom de placerats nära ett varmluftsaggregat och inte fått vatten under den 17 timmar långa transporten från Nederländerna.
Rigmor Thorstensson, ansvarig för försöksdjursverksamheten vid SMI, lägger ansvaret på det nederländska företaget R C Hartelust som förser laboratorium i Europa med djur.
Djurskyddsmyndigheten har anmält händelsen till polisen.
Barn bör inte själva få hälsa på främmande hundar särskilt inte om de är bundna. Så säger hundexperter efter olyckan i Danmark i söndags då en åttaårig flicka dödades av en hund av rasen briard.
 Man ska aldrig låta barn på egen hand ta kontakt med en främmande hund. Och det är vanskligare att hälsa på en kopplad än en okopplad hund, eftersom de lättare kan känna sig trängda, säger Åke Hedhammar vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Olyckan väcker förvåning bland svenska bedömare, eftersom briarden inte anses vara aggressiv.
Dödsfall efter hundbett är mycket sällsynt i Norden.
Migrationsverket vill minska sin personal med cirka 270 anställda vid nio olika orter.
Den främsta orsaken är att antalet asylsökande har minskat. Enligt Migrationsverkets prognoser kommer 19 000 personer att söka asyl i Sverige i år, jämfört med 31 000 för två år sedan.
Migrationsverkets förslag som presenterades på måndagen innebär att transit-, asyl- och försvarsenheter avvecklas på nio orter Norrköping, Malmö, Märsta, Karlstad, Örebro, Sundsvall, Jönköping, Karlskrona och Västerås.
Villkoren för arbetare i Turkmenistan är mycket svåra, vilket TT rapporterade om i helgen.
Ikea ska i juni skicka personal som ska granska arbetsförhållandena hos leverantörer i Turkmenistan.
 Vi kommer att skicka personer från vår interna granskningsgrupp i Ikea, säger Fredrik Wahrolén, informationschef på Ikea Sverige, till TT på måndagen.
De två granskarna från Ikea ska samarbeta med två personer från en extern revisionsfirma. De ska bland annat se över brandskydd, eventuell skyddsutrustning, inre och yttre miljö, samt arbetsmiljö och sociala villkor.
 Vi kommer också att prata med arbetarna, uppger Wahrolén.
Flera tusen personer, som under måndagen misslyckades med att ladda ner en e-legitimation från SEB, får lämna in sin deklaration ett dygn senare.
 Om du har försökt ett antal gånger under kvällen och inte kommit fram för att det varit överbelastat, är det självklart så att vi tar emot de deklarationerna i morgon (tisdag) utan att det blir några förseningsavgifter, sade Kay Kojer, projektledare på Skatteverket, på måndagen.
Felet berodde enligt Kojer på att Telia, som levererar tjänsten till SEB, har underskattat anstormningen av personer som vill deklarera via nätet.
Ytterligare tre svenska män har, åren 19451969, drabbats på ett orimligt sätt sedan Säpo stämplat dem som vänstersympatisörer. Nu ska regeringen avgöra frågan om ersättning.
 De som man tidigare har funnit blivit orimligt behandlade har fått vända sig till regeringen och så blir det nu också, säger Anita Bondestam, ordförande i Registernämnden.
I sina direktiv till granskningen 19451969 skrev regeringen att hänsyn ska tas till dåtida regelverk, bland annat att inget förbud fanns mot att registrera personer enbart på grund av politisk uppfattning.

Mer läsning

Annons