Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tsunamidrabbade fick svåra infektioner

Tsunamikatastrofen i vintras medförde en del ovanliga infektioner i lungor och hud hos de drabbade.
Flera svenska överlevande bär på tidigare obekanta bakterier.

Annons
 Vi noterade att vi hade en del besvärliga lunginflammationer, där patienterna hade andats in havsvatten, säger Louis Riddez, överläkare på kirurgkliniken och traumacenter vid Karolinska universitetssjukhuset, till TT.
 Vi stötte på en hel del bakterier som vi inte var bekanta med.

Sand i bihålorna
Riddez talade med TT samma dag som tidskriften New England Journal of Medicine publicerat en internationell rapport från en läkargrupp i Thailand. Rapporten handlar om lungproblem hos tsunamidrabbade som andats in saltvatten förorenat med bakterier. Några av patienterna fick allvarlig lunginflammation. En hade stora mängder var och sand i bihålorna som i sin tur innehöll fem bakterietyper. En indonesisk flicka behandlades för lunginflammation men utvecklade en hjärninfektion och förlamning i höger sida av kroppen. Alla tillfrisknade efter intensiva antibiotikakurer.
Riddez, som arbetat med flodvågens offer i Banda Aceh i Indonesien, säger att infektionerna till stor del berodde på det smutsiga vatten som människor gick i. När flodvågen svepte in blandades vattnet med i princip allt som fanns på land, inklusive ruttnande sopor och avlopp.

Ovanliga bakterier
De svenska överlevande har även drabbats av penicillin-resistenta MRSA-bakterier, svåra svampinfektioner och allvarliga hudinfektioner. De sistnämnda upptäcktes i slutet av februari hos minst sju patienter.
 Det började som svullnad och rodnad som blev blåaktig på kanten till eller utanför hudtransplanterade områden på benen. Efter en tid blev det bölder som tömde sig på ett sekret, berättar Pia Appelgren, överläkare på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset.
Odling visade att såren innehöll de i Sverige ovanliga myko-bakterierna, en avlägsen släkting till tuberkulos.
 Patienterna får antibiotika. I vissa fall har vi opererat bord hudförändringar, säger Appelgren.
 Det tar tid med behandlingseffekt, men det verkar gå åt det bättre hållet nu.

Mer läsning

Annons