Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare tag mot åkare

Lastbilarna från åkeriföretag som visat att de följer lagar och förordningar ska få grönt ljus vid trafikkontroller efter de svenska vägarna. Lastbilar från åkerier som inte visat samma goda resultat kommer att kontrolleras hårdare.

Annons
Det är ett av de förslag som Vägverket och transportbranschen samlat sig kring för att få bukt med laglösheten inom branschen.
 Som i alla andra sammanhang så finns det morötter och piskor. De företag som har en dokumenterat bra egenkontroll av verksamheten ska också kunna belönas för det. En fördel skulle kunna vara att de inte blir stoppade vid kontroller efter vägarna. Naturligtvis kan inget företag få helt fri lejd; vissa kontroller är nödvändiga, säger Per Wennner, chef för avdelningen för näringslivets transporter vid Vägverket.

Lönsamheten
Från branschen har man hävdat att konkurrensen från utländska företag lett till en kraftigt försämrad lönsamhet, vilket gjort att många förare och företag "genar i kurvorna" och medvetet eller omedvetet bryter mot lagar och regler.
 Vår granskning visar att lönsamheten inte är så dålig. Men det har skett stora förändringar eftersom godstransportnäringen är under omstrukturering. Små företag köps upp av större och fler internationella aktörer har tagit sig in på den svenska marknaden, säger Per Wenner.
De regelbrott som Vägverket och branschen nu vill få bukt med gäller framför allt arbets-, kör- och vilotider.

Överlaster
Andra problem är lastbilar som kör med överlaster, har dålig lastsäkring eller kör för fort. Även skattebrott och brott mot kollektivavtal förekommer.
Vägverket och branschen presenterade på måndagen en rad förslag på åtgärder som nu lämnas över till regeringen.
 Vi föreslår bland annat en skärpning av beställarnas ansvar och att företag som upprepade gånger bryter mot gällande lagar ska kunna bli av med trafiktillståndet. Det finns en stor samsyn om åtgärderna mellan Vägverket och branschen, konstaterar Per Wenner.

Mer läsning

Annons