Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga bebisar allt vanligare

Antalet nyfödda som väger över 4,5 kilo har ökat kraftigt de senaste åren.
Det innebär fler kejsarsnitt, fler komplicerade förlossningar och ökade risker för barnet.

Annons
 Vi ser en signifikant ökning av barn som väger över 4,5 kilo när de föds, säger Gunvor Ekman-Ordeberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, till TT.
 Vi känner inte till alla orsaker, en kan vara att kvinnor som är gravida i dag inte rör sig så mycket.

Kejsarsnitt
Enligt Socialstyrelsens medicinska födelseregister var andelen barn som vägde 4,5 kilo eller mer 2,8 procent 1973. 2002 hade siffran ökat till 4,3 procent. Under samma period ökade kejsarsnitten från 5 till 15 procent av födslarna.
 Får man ett barn som väger uppemot fem kilo är risken större att man får bristningar vid förlossningen och att den blir mer långdragen. Det är vanligare att dessa kvinnor blir förlösta med akut kejsarsnitt, säger Ekman-Ordeberg.
Barnet å sin sida riskerar att fastna med skuldrorna i utdrivningsskedet. Då tvingas barnmorskan eller förlossningsläkaren dra ut barnet vilket kan skapa en övertänjning i armen, en så kallad plexus-skada.
 En plexus-skada kan ge förlamningssymptom. Men hos 75 procent bildas enbart en svullnad som går tillbaka, säger Ekman-Ordeberg.
Hon betonar att de flesta kvinnor klarar av att föda fram telningar på fem kilo, även sexkilos-bebisar föds normalt.

Diabetes
Ett orsak till att fler stora barn föds kan vara en form av diabetes som drabbar gravida, enligt Sveriges Radio Örebro som rapporterade i ämnet på tisdagen.
 Graviditetsdiabetes har ökat kraftigt de senaste åren, bekräftar Ekman-Ordeberg.
Denna form av diabetes uppkommer av den hormonella påverkan som en graviditet innebär. Mamman får höga blodsockernivåer något som överförs till barnet genom moderkakan.
 När barnet föds har det inte normal sockeromsättning och det behöver undersökas, säger Ekman-Ordeberg.
 Vi vet inte varför men de här barnen är lite skörare än andra.

Mer läsning

Annons