Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals demonstrerade för flyktingamnesti

Från norr till söder samlades på lördagen tusentals människor för att kräva allmän amnesti för asylsökande i Sverige.
Bakom kraftsamlingen stod rörelsen Flyktingamnesti 2005, en uppföljare till kyrkornas påskupprop för en humanare flyktingpolitik.

Annons
Den 1 januari 2006 läggs Utlänningsnämnden ned och ett nytt system för asylprövning införs. Asylsökande får i stället överklaga avslag från Migrationsverket till domstol där de kan tala för sin sak.
Uppskattningsvis cirka 10 000 flyktingar, kanske fler, lever gömda i Sverige i väntan på besked. Påskuppropet och Flyktingamnesti 2005 kräver att dessa fall ska beviljas amnesti och inte föras in i det nya systemet.
För en månad sade riksdagen sade nej till att låta alla apatiska flyktingbarn stanna i Sverige. Bakom beslutet stod socialdemokraterna och moderaterna. Men Migrationsverket har stoppat avvisningar i väntan på ett vägledande besked från regeringen.

Skammen
Flyktingamnesti 2005 som hyser bland annat politiska partier och religiösa grupper ville göra lördagen till en nationell protestdag för att pressa riksdagsledamöterna att gå med på kravet på flyktingamnesti. I nio städer anordnades demonstrationer.
Mest folk kom i Göteborg. Omkring 3 000 personer tågade längs Avenyn med budskap som "Empati botar apati" och "Stöd de gömda asylsökande och deras barn".
 Vilken dom kommer våra barn och barnbarn att fälla över vårt agerande, eller snarare vår brist på agerande? sade Carl Axel Aurelius, biskop i Göteborgs stift.
 Kommer de att känna samma skamsna obehag som vi, när vi hör om tvångssteriliseringen eller baltutlämningen?

Järnaxel
I ett regntungt Malmö samlades uppemot 200 personer på Gustav Adolfs torg för att stödja amnestikravet. Lina Adolfsson från Asylgruppen stämplade den svenska flyktingpolitiken som omänsklig och rasistisk.
 Människor som söker asyl mals ned av systemet. Fallen med de flyktingar som man kan läsa om i tidningarna är inga administrativa misstag. Flyktingpolitiken går ut på att köra iväg så många som möjligt, sade hon.
Upp mot 1 000 personer deltog i Stockholm. En av talarna på Sergels torg var Johan Forsell, ordförande i Moderata ungdomsförbundet. Han drog en lans för amnestikravet samt fri invandring:
 Jag uppmanar den moderata riksdagsgruppen att bryta järnaxeln med sossarna och ge dem som drabbats av systemet en ny chans.
Juristen Anna Dahlbom, specialiserad på utlänningsrätt, vittnade om att praxis hårdnat med tiden.
 Men hellre att tio personer utan asylskäl får stanna, än att Sverige sänder en enda till tortyr och förföljelse.

Mer läsning

Annons