Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Inget lokalt terrorhot – men vissa personer hårdbevakas

/
  • Lev livet som vanligt, fast håll ögon och öron öppna. Det var budskapet vid en presskonferens i fullmäktigesalen i Sundsvall på torsdagen. Fr.v: Tomas Örhn, räddningschef i Medelpad, Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad, Gunnar Åberg, säkerhetsansvarig på Sundsvalls kommun.

Terrorläget är lugnt i Medelpad.
Det fastslår polischefen Josef Wiklund, som i nästa andetag tillstår att man har vissa personer under specialbevakning.

Annons

Med anledning av Säpos höjda risknivå för terrorhot kallade Sundsvallspolisen, kommunen och räddningstjänsten till presskonferens på torsdagen. Där ville man ge en lägesrapport för Medelpad.

Den lyder: sov gott och oroa dig inte. Med tillägget: var vaksam.

– Precis så är det. I dag finns ingen hotbild riktad mot just Medelpad, och om det skulle dyka upp hot så blir vi informerade via den särskilda stab som upprättats i samverkan med nationella operativa avdelningen och Säpo, säger Josef Wiklund.

I nuläget innebär det skärpta säkerhetsläget att fler poliser kommer att synas ute i samhället. I helgen kommer närvaron till exempel att märkas vid restauranger, evenemang som lyslördag, hockeyderbyt mellan Sundsvall Hockey och Timrå, inspelningen av tv-programmet Gladiator liksom vid köpcenter och biografer.

– Bli inte oroliga och tro att det hänt något bara för att fler poliser än vanligt syns på gator och torg. Tvärtom är det så att vi finns där för att öka tryggheten, fortsätter Josef Wiklund.

Samtidigt medger han att det finns personer i närområdet som kan misstänkas ha kopplingar till terrorism.

– I polisregion norr finns ett antal individer med vissa sympatier som är intressanta att hålla ögonen på. Jag kan inte gå in på hur många det är men vi har känt till dessa personer en längre tid.

För att klara sitt utökade uppdrag tvingas polisen att prioritera hårt i sin verksamhet.

– Vissa typer av brottsutredningar får vänta. Vi prioriterar brott med gripna, anhållna, häktade, samt våldsbrott och händelser där barn och unga är inblandade, säger Josef Wiklund.

Läs även: Stefan Löfven: "Vi har varit naiva".

Mer läsning